Evenimentul Zilei > International > DNEVNIK: Și Bulgaria a sistat zborurile și a interzis intrarea în țară a pasagerilor din Marea Britanie
DNEVNIK: Și Bulgaria a sistat zborurile și a interzis intrarea în țară a pasagerilor din Marea Britanie

DNEVNIK: Și Bulgaria a sistat zborurile și a interzis intrarea în țară a pasagerilor din Marea Britanie

Bulgaria suspendă temporar toate zborurile către și dinspre Marea Britanie, iar cele care sosesc din această țară, precum și cele care sosesc din Irlanda, vor fi supuse obligatoriu unei carantine de 10 zile.

Acest lucru a fost decis, în cadrul unei ședințe extraordinare, de premierul bulgar Boiko Borisov, vicepremierul și ministrul afacerilor externe, Ekaterina Zaharieva, ministrul transporturilor, tehnologiei informației și comunicațiilor, Rosen Jeliazkov, și ministrul bulgar al sănătății, Kostadin Anghelov.

Motivul este noua tulpină de coronavirus, care a fost descoperită în Marea Britanie. Se știe despre aceasta că se răspândește cu 70% mai rapid. Primul caz în Marea Britanie a unui infectat cu noua tulpină a fost detectat în luna octombrie. Până în prezent, aceasta a fost descoperită în Danemarca, Olanda, Australia și chiar Africa de Sud.

Din cauza noii tulpini, un nivel maxim de măsuri restrictive a fost reintrodus în prezent în capitala britanică, Londra, precum și sud-estul Angliei. Conform noilor reguli, oricine încearcă să părăsească Londra poate fi arestat. Întâlnirile în interior cu oricine nu face parte din familia respectivă sunt interzise. Locuitorii acestor zone urmează să rămână acasă, cu excepția cazului în care este necesară deplasarea la serviciu, dacă nu pot lucra de acasă.

Noua tulpină a coronavirusului a făcut ca președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel să discute telefonic cu liderii UE – președintele CE, Ursula von der Leyen, și președintele Consiliului European, Charles Michel. Subiectul a fost legat de elaborarea unei abordări comune a problemei cu noua tulpină de coronavirus, care se răspândește rapid și i-a determinat pe unii europeni să interzică zborurile din Marea Britanie, au declarat surse apropiate Palatului Elysee, citate de BTA.

Spania a solicitat o decizie coordonată a UE cu privire la această chestiune. Cu toate acestea, în timp ce aceasta se așteaptă, Olanda și Belgia au suspendat deja zborurile către Marea Britanie, o măsură similară a fost introdusă și de Italia și Germania.

Irlanda va impune restricții pentru zborurile și feriboturile care sosesc din Marea Britanie, începând de la miezul nopții. În general, călătoriile între Irlanda și Marea Britanie vor fi limitate. Măsura va fi discutată din nou marți dimineață, a declarat ministrul pentru Virgin Media News. Se vor face excepții pentru transportul de mărfuri și pentru angajații unor importante lanțuri de livrare de produse.

Poate compromite vaccinurile?

Inspectorul principal bulgar din sănătate, conf. univ. Anghel Kunchev, a declarat pentru Televiziunea Bulgară că până acum au fost detectate peste 400 de modificări ale virusului, dar ele nu au afectat caracteristicile acestuia. „Avem acum o schimbare semnificativă a proteinei Spike din vârfurile virusului, care este responsabilă de imunitate. Dacă se schimbă, aceasta ne va provoca mari probleme, deocamdată dovezile sunt că această schimbare duce la transmiterea mai ușoară a virusului, ceea ce este foarte neplăcut, dar vom urmări evoluția”, a spus el.

Tot pentru presa de la Sofia, virusologul de la Academia Bulgară de Științe (BAN), prof. Radostina Alexandrova, a arătat că tulpina a apărut în septembrie, dar acum a alarmat autoritățile sanitare, din cauza răspândirii sale rapide. Ea a menționat că, spre deosebire de alte mutații care au afectat 7, 8-10 caracteristici ale virusului, aceasta afectează 17.

„Nu știm cât de periculoasă este noua tulpină. Sunt necesare cercetări amănunțite pentru a spune în ce măsură aceasta are o legătură cu răspunsul imunității, adică dacă poate compromite vaccinul, acest lucru nu a fost încă dovedit”, a spus Alexandrova. (Rador)

https://www.dnevnik.bg/bulgaria/2020/12/20/4155002_bulgariia_spria_poletite_do_velikobritaniia_i_postavia/

Articol de Gheorghi Paunovski

Traducerea: Mirela Petrescu