Adevărul despre noua mutație Covid-19. Cât de repede se transmite, de fapt
- Andrei Arvinte
- 21 decembrie 2020, 19:45
Noi detalii ies la iveală cu privire la mutația virusului SARS-COV-2 ies. Experții dezvăluie cât de repede se transmite noua tulpină.
Ultima mutație a virusului SARS-COV-2, ce a fost descoperită în Marea Britanie, se transmite mult mai rapid decât celelalte tulpini ale virusului. Momentan experții au declarat că nu există suficiente teste executate pentru a stabili cu exactitate cât de severă poate fi boala provocată de noua tulpină, spune Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC).
Din primele analize realizate până în acest moment reiese un potenţial estimat de creştere a ratei de reproducere (R) cu 0,4 şi o transmisibilitate cu 70% mai mare în comparaţie cu celelalte tulpini.
Cât de severă va deveni boala?
„Nu există nicio indicaţie în acest moment privind o severitate a infecţiei asociată cu noua mutaţie”, a indicat într-un comunicat agenţia cu sediul în Stockholm.
ECDC a mai menţionat într-un comunicat că în momentul de față se fac teste pentru a etermina riscul de reinfectare şi eficacitatea vaccinurilor existente asupra noii tulpini, detectată deja în mai multe ţări, printre care Danemarca, Olanda şi Italia.
„În prezent nu există dovezi suficiente care să indice amploarea cu care noua variantă a virusului se răspândeşte în afara Regatului Unit, sunt necesare eforturi specifice pentru a preveni şi controla răspândirea acestuia”, se mai arată în comunicatul ECDC.
La o primă analiză, ECDC susține că virusul ar fi putut scăpa deja din Marea Britanie, motiv pentru care a cerut autorităților competente din Uniunea Europeană să ia măsuri radicale pentru identificarea și izolarea persoanelor infectate cu noul virus. Se recomandă intensificarea testărilor Covid-19.
„Mai multe alte ţări au semnalat OMS alte variante care cuprind unele dintre schimbările genetice ale variantei britanice'', în special o mutaţie denumită N501Y”, a anunţat şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).
Duminică, ministrul britanic al Sănătăţii, Matt Hancock, a declarat că noua tulpină a coronavirusului care circulă în ţară este "în afara controlului" pentru a justifica reintroducerea măsurilor de izolare la Londra şi într-o parte a Angliei şi care ar putea dura până la implementarea unui vaccin. Guvernul lui Boris Johnson a anunţat sâmbătă măsuri de izolare pentru Londra, sud-estul Angliei şi o parte din est, fapt ce obligă 16 milioane de locuitori să rămână acasă şi să renunţe la vizitele de Crăciu, scrie Agerpres.