Carnea care nu va mai fi vândută în România. Nu respectă cerințele și standardele

Carnea care nu va mai fi vândută în România. Nu respectă cerințele și standardele

Săptămâna trecută, directorul general al Carrefour, Alexandre Bompard, a declarat că retailerul se angajează să nu comercializeze carne din Mercosur în Franța, în semn de solidaritate cu fermierii francezi. Măsura vine pe fondul protestelor fermierilor francezi împotriva unui acord de liber schimb al Uniunii Europene cu Mercosur, un bloc format din Brazilia, Argentina, Uruguay și Paraguay.

Acordul ar oferi furnizorilor de carne din America de Sud un acces mai larg la piața franceză. În scrisoarea sa, Bompard a declarat că acordul dintre Uniunea Europeană și Mercosur amenința să inunde Franța cu carne „care nu respectă cerințele și standardele sale”.

Reacție furioasă a Braziliei

Decizia Carrefour SA de a nu vinde carne produsă în Mercosur în Franța atrage furia oficialilor guvernamentali din Brazilia.

Camera inferioară a Braziliei a decis să voteze săptămâna aceasta un nou proiect de lege pentru aplicarea „reciprocității economice”, ca răspuns la protecționismul Franței, potrivit președintelui Camerei inferioare, Arthur Lira. Propunerea stabilește că Brazilia nu va face parte din niciun acord comercial care poate afecta sau stabili restricții asupra exporturilor sale, atunci când alte țări sau blocuri semnatare nu adoptă instrumente echivalente în cadrul lor juridic.

carne

Consumul de carne. Sursa foto: Arhiva EvZ

„Nu este posibil ca directorul general al unui grup important precum Carrefour să nu se dezică de o declarație conform căreia practic nu cumpără proteine animale din America de Sud”, a declarat Lira în cadrul unui eveniment desfășurat luni la Sao Paulo. „Brazilia, Congresul Național, antreprenorii și populația trebuie să îi răspundă în mod clar”.

Ministrul agriculturii, Carlos Favaro, a aprobat decizia producătorilor brazilieni de carne de vită de a suspenda vânzările către unitatea locală a Carrefour SA, ca represalii la decizia operatorului de supermarketuri.

„Nu vom tolera neadevărurile asupra produselor braziliene. Brazilia este foarte responsabilă cu calitatea a ceea ce vinde consumatorilor noștri brazilieni și celor din întreaga lume”, a spus Favaro într-o postare pe X, fostul Twitter.

Ce este Mercosur

La 28 iunie 2019 s-a ajuns la un acord politic pentru deschiderea comerțului între cele 27 de state membre ale UE și cei patru membri fondatori ai grupului sud-american Mercosur: Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay (Bolivia a aderat la piață în 2024 și, prin urmare, nu a luat parte la negocierile anterioare).

Acordul urmărește crearea uneia dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume, cuprinzând 750 de milioane de oameni și aproximativ o cincime din economia globală.

Cu toate acestea, pentru Europa, nu câștigurile economice sunt cele care fac ca acordul să fie mai atractiv, ci semnificația sa strategică într-un moment în care UE are dispute comerciale cu cei doi principali parteneri comerciali ai săi, Statele Unite și China.

Ne puteți urmări și pe Google News