Catastrofă de Crăciun. Sute de mii de oameni și-au pierdut viața
- Andrei Arvinte
- 26 decembrie 2024, 07:50
26 decembrie 2004. Un cutremur cu magnitudinea 9,3, produs sub Oceanul Indian, eliberează o energie echivalentă cu 23 000 de bombe atomice de tip Hiroshima. Apa se retrage în adâncuri. După câteva minute, însă, ea țâșnește la suprafață, provocând valuri de tip tsunami care au atins o înălțime de până la 50 de metri și o viteză de peste 800 de kilometri pe oră.
Cuntremurul din Oceanul Indian a fost unul dintre cele mai puternice înregistrate vreodată.
Tsunami-ul a lovit 14 țări
Peste 220.000 de oameni și-au pierdut viața după acest al cincilea cel mai puternic seism din istorie.
Mai multe state au fost statele afectate de valurile tsunami care în unele locuri au atins și 50 de metri înălțime.
Valurile au lovit un număr de 14 state cu ieșire la Oceanul Indian.
Indonezia, Sri Lanka, India, Thailanda, Maldive, Malaezia, Myanmar, Somalia, Kenya, Tanzania, Africa de Sud, Seychelles, Bangladesh și Australia au fost statele afectate de valurile tsunami care în unele locuri au atins și 30 de metri înălțime.
Valurile tsunami au lovit regiunile costiere din Oceanul Indian, devastând regiuni întregi, printre care insula Phuket, Tailanda, Aceh (Indonezia), coasta de est a Sri Lankăi, zonele de coastă din statul Tamil Nadu (India), dar și regiuni mai îndepărtate. Valurile tsunami au ajuns până în Somalia, situată la 4.100 km est de epicentrul seismului.
Au trecut 20 de ani de la tragedie
Au trecut 20 de ani de la tsunami-ul din Oceanul Indian, unul dintre cele mai grave dezastre naturale din istorie, care a ucis aproximativ 230 000 de persoane în 14 țări și a provocat pagube de miliarde de dolari.
Supraviețuitorii din Indonezia, unde au murit peste 130 000 de oameni, au comparat devastarea cu impactul unei bombe nucleare și mulți oameni sunt încă marcați de pierderile și traumele suferite, dar au subliniat modul în care spiritul și rezistența comunităților locale - împreună cu sprijinul internațional - au ajutat în mod remarcabil regiunea să își revină.
Profesorul Ede Surya Darmawan, președinte al Consiliului de Administrație al Islamic Relief Indonesia și unul dintre primii care au răspuns la dezastru, își amintește: „Banda Aceh arăta ca și cum ar fi fost lovită de o armă nucleară. Toate clădirile erau distruse, chiar și copacii fuseseră smulși din pământ de apă”.
Mirosul de cadavre a persistat 5 săptămâni
În Banda Aceh, tsunami-ul a ucis aproximativ o treime din oameni, a lăsat o altă treime fără adăpost și a distrus 60% din clădiri.
Un profesor a declarat că, din cei 300 de elevi de la școala sa, doar 18 au supraviețuit.
Haroon Kash, care a fost detașat din Marea Britanie pentru a sprijini răspunsul de urgență al Islamic Relief în Indonezia, își amintește: „Mirosul de cadavre a rămas peste tot pe unde am fost în următoarele 5 săptămâni”.
Majoritatea familiilor și-au pierdut mijloacele de subzistență, deoarece terenurile agricole au fost scufundate și bărcile de pescuit au fost distruse.
În prezent, mulți oameni trăiesc încă în sărăcie, însă nivelurile generale ale sărăciei sunt mai scăzute decât înainte de tsunami, iar parametrii precum infrastructura și economia și-au revenit și au depășit nivelurile de dinainte de tsunami.
Principalele state lovite
Tsunami-ul a afectat în principal mai multe țări asiatice, dar a afectat și părți din Africa și Orientul Mijlociu. Cele mai grav afectate țări au fost:
- Indonezia - 131 028 de morți
- Sri Lanka - 31 229
- India - 16 260
- Thailanda - 5 395.