Catastrofă de Crăciun cu 220.000 de victime. Se împlinesc 18 ani de la valurile tsunami din Oceanul Indian

Catastrofă de Crăciun cu 220.000 de victime. Se împlinesc 18 ani de la valurile tsunami din Oceanul IndianSursa foto. Wikipedia

În urmă cu 18 ani, pe 26 decembrie 2004, un cutremur submarine cu magnitudinea de 9,3 grade pe scara Richter producea una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii. Peste 220.000 de oameni și-au pierdut viața după acest al cincilea cel mai puternic seism din istorie. Mai multe state au fost statele afectate de valurile tsunami care în unele locuri au atins și 30 de metri înălțime.

Pe 26 decembrie 2004, în urmă cu 18 ani, valurile tsunami provocate de un cutremur submarin cu magnitudinea 9,3 grade loveau un număr de 14 state cu ieșire la Oceanul Indian.

Indonezia, Sri Lanka, India, Thailanda, Maldive, Malaezia, Myanmar, Somalia, Kenya, Tanzania, Africa de Sud, Seychelles, Bangladesh și Australia au fost statele afectate de valurile tsunami care în unele locuri au atins și 30 de metri înălțime.

Valurile tsunami au lovit regiunile costiere din Oceanul Indian, devastând regiuni întregi, printre care insula Phuket, Tailanda, Aceh (Indonezia), coasta de est a Sri Lankăi, zonele de coastă din statul Tamil Nadu (India), dar și regiuni mai îndepărtate. Valurile tsunami au ajuns până în Somalia, situată la 4.100 km est de epicentrul seismului.

În urma acestei catastrofe și-au pierdut viața peste 220.000 de oameni, iar peste două milioane de oameni au rămas fără adăpost. Pagubele totale produse de dezastru au fost estimate la 10 miliarde de dolari. Majoritatea victimelor au fost înregistrate în Indonezia, aproape 100.000 de morți și Sri Lanka, unde autoritățile au numărat circa 50.000 de morți. Pe lângă numărul mare de localnici, s-au înregistrat victime și dintre turiștii care își petreceau sărbătorile de iarnă în regiune.

Sursa foto. Wikipedia

Cel de-al cincilea cutremur ca mărime din istorie

Cutremurul devastator din a doua zi de Crăciun a anului 2004 s-a produs în largul insulei indoneziene Sumatra și a durat 10 minute. Experții spun că a fost atât de puternic, încât axa Pământului s-a mişcat un centimetru. A fost un seism submarin cu o magnitudine de 9,0 grade pe scara Richter, care s-a produs în estul Oceanului Indian, la 00:58 UTC, sau 07:58 ora locală.

Seismul a avut epicentrul în mare, aproape de coasta nordică a insulei Sumatra, și a provocat o serie de valuri tsunami care au afectat numeroase regiuni și state din vecinătatea Oceanului Indian. Acesta a fost al cincilea cel mai puternic cutremur din istoria modernă, de când sunt înregistrate cu ajutorul seismografelor.

Guverne și organizații umanitare din întreaga lume au intervenit cu ajutoare și sprijin tehnic pentru cei afectați de catastrofa devastatoare din Asia de sud.

Ne puteți urmări și pe Google News