Evenimentul Zilei > International > Catastrofă de proporții anunțată de specialiști! S-a dat alertă de tsunami. Vine prăpădul în această parte a lumii
Catastrofă de proporții anunțată de specialiști! S-a dat alertă de tsunami. Vine prăpădul în această parte a lumii

Catastrofă de proporții anunțată de specialiști! S-a dat alertă de tsunami. Vine prăpădul în această parte a lumii

Este alertă de tsunami, în Pacific, după ce un cutremur cu magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter a avut loc, joi, în regiunea Insulelor Loialității. Autoritățile au lansat avertismentul pentru ce va urma.

Este panică din cauza unei alerte de tsunami în Pacific. Centrul de Avertizare pentru Tsunami din Pacific (PTWC) a ridicat alerta de tsunami care viza zonele de coastă ale arhipelagului Noua Caledonie şi ale unor ţări din apropiere, emisă în urma seismului cu magnitudinea 6,8 care s-a produs joi în regiunea Insulelor Loialităţii, informează EFE.

Un mare pericol în Pacifi, după cutremurul care a avut magnitudinea de 6,8 grade pe scara Richter

PTWC a indicat că „pericolul unui tsunami a trecut deja” după ce a emis o alertă care a durat puțin peste o oră şi care a vizat totodată regiunile costiere din Fiji şi Vanuatu, din cauza riscului de producere a unui val de până la 30 de centimetri.

Institutul de Geofizică al Statelor Unite (USGS), care monitorizează activitatea seismică la nivel mondial, a determinat epicentrul cutremurului la 10 kilometri sub fundul oceanului.

Cutremurul a avut loc la ora locală 16:44 (05:44 GMT), la 279 de kilometri sud-est de localitatea Tadine din Noua Caledonie şi la 353 de kilometri sud-est de Isangel, în Vanuatu, potrivit USGS.

Seismul a fost precedat de mai multe cutremure

Seismul a fost precedat de alte şase cutremure care s-au produs încă de la primele ore ale zilei, dintre care unul de magnitudine 6,9, şi a fost urmat de alte mişcări telurice, cea mai mare dintre acestea fiind de 5,9, conform USGS.

Arhipelagul Noua Caledonie este situat în apropierea aşa-numitului „Cerc de Foc al Pacificului” şi a vulcanilor subacvatici din Bazinul Lau, motiv pentru care zona este în mod regulat afectată de șocuri seismice, conform Agerpres.

Insula Tonga, afectată de o erupție vulcanică în acest an

În acest an, Insula Tonga, din Pacific, s-a confruntat sâmbătă, 15 ianuarie, cu o mare erupție vulcanică, urmată de un tsunami care a inundat părți din capitala Nuku’alofa.

Valurile de apă au atins o înălțime de 83 de centimetri (2,7 picioare) în Nuku’alofa, potrivit Centrului de alertă pentru tsunami din Pacific, cu sediul în SUA. Momentan, nu există informații privind pagubele materiale sau victimele. Imaginile postate pe rețelele de socializare au surprins momentul în care tsunamiul a străpuns linia de coastă și a inundat orașul.