Evenimentul Zilei > Actualitate > Ciclon de categoria 5. Valuri de 16 metri înălțime și vânt de 325 km/h
Ciclon de categoria 5. Valuri de 16 metri înălțime și vânt de 325 km/h

Ciclon de categoria 5. Valuri de 16 metri înălțime și vânt de 325 km/h

Ciclonul tropical Yasa amenință populația din insulele Fiji. Oamenii deja au început să-și caute adăpost la înălțime în cazul în care valurile vor deveni prea mari.

Ciclonul tropical Yasa se apropie cu repeziciune de zonele de coastă ale statului insular Fiji, iar localnicii au primit deja instrucțiuni de la autorități să își caute un adăpost în regiunile mai înalte din zonă.

Ciclonul Yasa ar putea produce valuri de o înălțime chiar și de 16 metri.

Yasa este un ciclon tropical de categorie 5, cea mai periculoasă judecând după scara Saffir-Simpson, iar intensitatea acestuia continuă să crească pe măsură ce se apropie de arhipelagul Fiji.

Deja rafalele de vâtn, deși sună incredibil, ating viteze de până la 325 km/h.

Când va face Yasa contact cu arhipelagul?!

Ciclonul tropical Yasa va face primul contact cu uscatul joi după-amiază, dar efectele sale deja se resimt: foarte multe regiuni din insulele Fiji sunt deja inundate, iar străzile au fost blocate de ape, blocând astfel comunități întregi. Populația insulelor este de aproape 900.000 de locuitori.

„Vânturi violente ar trebui să bată mai multe ore înainte de trecerea ochiului ciclonului pe deasupra arhipelagului. Sătenii trebuie să se aştepte la valuri care pot atinge înălţimea de 16 metri”, au avertizat reprezentanţii Oficiului pentru situaţii de urgenţă.

Transportul în comun a fost întrerupt, iar autoritățile competente au amenajat deja centre de primire. De asemenea, și școlile au fost deja închise.

„În capitala ţării, Suva, străzile erau complet goale joi dimineaţă, în aşteptarea ciclonului. Seamănă cu un oraş-fantomă. Acum situaţia e calmă, dar ne sperie, pentru că ştim ce va urma”, a declarat un locuitor din acest oraş.

Agenţia meteorologică Weatherwatch, cu sediul în Noua Zeelandă,a declarat după o analiză amănunțită a ciclonului Yasa că arhipelagul Fiji se află chiar în calea furtunilor violente ce urmează să ajungă la țărm joi după-amiaza.

Potrivit aceleiaşi agenţii, „ciclonul Yasa riscă să aibă un impact mai puternic decât ciclonul Harold, tot de categorie 5, care a provocat haos în Insulele Solomon, dar şi în Vanuatu, Fiji şi Tong”.

Cel mai violent ciclon din Fiji

Ciclonul Wilson a fost desemnat drept cea mai violentă furtună raportată vreodată în arhipelagul Fiji. În luna februarie a anului 2016, Wilson a provocat 44 de decese și pagube materiale în valoare de 1 miliard de dolari, scrie Agerpres.