Se apropie mega-furtuna! Trei cuvinte: uragan, tsunami, inevitabil
- Dragos Manea
- 13 iunie 2020, 15:01
Cercetătorii din Australia au făcut o descoperire șocantă. Planeta va fi lovită de o mega-furtună, care în cele din urmă va conduce la Tsunami-uri și uragane extrem de puternice.
Cercetătorii avertizează că dacă emisiile globale nu vor fi estompate, multe părți ale lumii vor fi victimele unor furtuni din ce în ce mai puternice, ce vor aduce odată cu ele și tsunami-uri devastatoare, totul în decursul următorilor 80 de ani, scrie Dailymail.
Folosind mii de modele ale valurilor din oceane existente în ultimul secol, dar luând în calcul și emisiile globale, echipa de cercetători a descoperit că ne confruntăm cu o creștere de 10% a incidenței acestor fenomene meteo extreme.
O planetă care se încălzește constant creează curenți puternici de vânt ce declanșează valurile uriașe, iar evenimente ce la momentul actual au loc la fiecare 100 de ani, vor ajunge să aibă loc o dată la 50 sau chiar 20 de ani.
Valurile uriașe, denumite Tsunami, pot atinge înălțimi de până la 22 de metri, adică cam cât 8 autobuze suprapuse, care ar afecta aproximativ 60% din întreaga coastă a lumii, conducând astfel la inundații majore, așa cum omenirea nu a mai văzut vreodată, dar care vor deveni o normalitate în cele din urmă.
Avertismentul vin din partea unei echipe de la Universitatea din Melbourne, care a declarat: „În noua noastră cercetare, descoperirea sugerează faptul că până la finalul secolului, magnitudinea valurilor uriașe va crește cu până la 10% în marea majoritate a oceanelor, iar frecvența uraganelor care crează Tsunami-uri va crește cu 5 - 10% pe an!”.
„Poate că nu pare o creștere semnificativă, dar asta înseamnă că peste 60% din lungimea totală a coastei planetei va fi lovită de astfel de valuri gigantice”, a mai declarat echipa.
Cercetătorii au mai remarcat și faptul că aproape 290 de milioane de oameni se vor afla în pericol dacă emisiile globale nu sunt reduse, întrucât natura își va spune cuvântul.
„O creștere în incidența acestor fenomene meteo extreme poate fi catastrofică, întrucât uragane mai mari și mai puternice vor cauza inundații și coroziune asupra coastei”, se mai arată în dosarul echipei de cercetare.