Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul și în ce orașe s-a resimțit

Cutremur în România. Ce magnitudine a avut seismul și în ce orașe s-a resimțit Un nou cutremur în România. Ce magnitudine a avut. Sursa foto: Arhivă EVZ

Un cutremur a avut loc în această după-amiază, în Vrancea, Buzău. Seismul s-a produs la ora 17:36 și s-a resimțit în mai multe orașe din România.

Un nou cutremur în România. Seismul a avut loc în această după-amiață, în Vrancea, Buzău. Potrivit INFP, în ziua de 9 decembrie 2022, la ora 17:36, s-a produs în zona seismică Vrancea, Buzău, un seism slab cu magnitudinea ml 3.2, la adâncimea de 129km.

Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor orașe: 86km E de Brasov, 98km S de Bacau, 99km NE de Ploiesti, 108km V de Galati, 110km NV de Braila, 148km N de Bucuresti, 172km NE de Pitesti, 177km SV de Iasi, 199km E de Sibiu, 212km N de Ruse, potrivit A3.

Când va veni cutremurul cel mare în România

Gheorghe Mărmureanu, directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, a anunțat și când va fi un „mare cutremur” în România. Seismologul a prezis că acest cutremur va avea o magnitudine de peste 7 grade pe scara Richter, iar efectele sale vor fi foarte puternice.

Ne puteți urmări și pe Google News
Zeci de morţi, case, şcoli, spitale prăbușite sau grav avariate. În Indonezia s-au înregistrat cel puțin 25 de replici. Video

Sursa foto: arhiva EVZ

Gheorghe Mărmureanu: „Va fi un cutremur în jurul anului 2040 cu o magnitudine de peste 7, cu efecte puternice, însă acest lucru depinde de o multitudine de factori și parametri, precum: ora, anotimpul, locația, epicentrul, unde îi va prinde pe oameni, la serviciu, acasă, la școală etc. De exemplu, la cutremurul din 4 martie 1977, au căzut multe clădiri.

Am văzut blocuri care s-au prăbușit, deși altele care erau în proximitate, mai rău construite, nu au căzut. Prin urmare, a depins și de direcția, poziția, cutremurului. Sunt o mulțime de factori cu privire la producerea cutremurelor. Nu este o chestiune de ghicit cum se va întâmpla exact”, a declarat prof. dr. Mărmureanu.

Şi continuă: „Am scris numeroase cărți pe această temă, acolo am arătat în detaliu. De exemplu, a fost un cutremur în 1802, cel mai mare ca anvergură, dar nu a murit nimeni. S-a simțit de la Moscova până la Cairo. Este adevărat că au căzut foarte multe biserici și clădiri. Și, din aceste motive, vă spun că lucrurile sunt foarte relative”, a declarat seismologul pentru dcnews.ro.