Evenimentul Zilei > International > SUA a luat o decizie radicală în legătură cu Rusia. Cum vor fi afectate relațiile diplomatice
SUA a luat o decizie radicală în legătură cu Rusia. Cum vor fi afectate relațiile diplomatice

SUA a luat o decizie radicală în legătură cu Rusia. Cum vor fi afectate relațiile diplomatice

SUA vor închide activitatea celor două consulate de pe teritoriul Rusiei, de la Vladivostok şi Ekaterinburg, a anunţat Departamentul de Stat.

După consultări cu John Sullivan, ambasadorul SUA de la Moscova, secretarul de stat Mike Pompeo a decis închiderea consulatului de la Vladivostok, din Extremul Orient rus, şi suspendarea operaţiunilor la consulatul de la Ekaterinburg, a comunicat un reprezentant al Departamentului de Stat.

Relațiile diplomatice dintre Statele Unite și Rusia se răcesc de la o zi la alta, chiar dacă în timpul lui Donald Trump tonul politicii externe americane față de Putin a fost unul calm. Ultima decizie a Washington-ului a fost de a închide două consulate americane de pe teritoriul rus, ultimele care mai erau deschise, cel puțin la nivel oficial. Ambasada Statelor Unite de la Moscova a anunțat că a suspendat operaţiunile la consulatul din Vladivostok şi a redus operaţiunile la Ekaterinburg, încă din luna martie din cauza pandemiei provocate denoul coronavirus.

Potrivit CNN, administrația Trump a informat Congresul SUA cu privire la planul său de a închide cele două consulate rămase în Rusia. Într-o notificare datată 10 decembrie, Departamentul de Stat al SUA a arătat că intenționează să închidă consulatul de la Vladivostok și să suspende operațiunile de la consulatul de la Ekaterinburg. Închiderea lor ar lăsa SUA cu un singur avanpost diplomatic în Rusia și anume ambasada SUA de la Moscova – într-un moment de tensiuni sporite, și într-un moment în care la Washington se derulează un amplu proces de predare/primire a puterii de noua administrație, care va fi condusă de Joe Biden.

Zece diplomați americani care lucrau la cele două consulate ale SUA vor fi relocați la Moscova, în timp ce alte 33 de persoane, angajați locali, vor fi concediate.

În 2018, la ordinu Rusiei, SUA a închis consulatul american de la Sankt-Petersburg, ca urmare a unor sancțiuni impuse de Statele Unite, după scandalul otrăvirii spionului rus.

Atacuri informatice pe teritoriul SUA

Chiar în această săptămână – după ce notificarea a fost trimisă la Congres – au apărut știri despre un atac cibernetic larg răspândit împotriva numeroaselor agenții ale guvernului federal, precum și a unui număr de companii Fortune 500.

Atacul este suspectat că are legături cu Rusia. Potrivit comunicatului, a cărui copie a fost obținută vineri de CNN, Departamentul de Stat a declarat că „intenționează să ia aceste măsuri ca răspuns la provocările în curs de angajare a Misiunii SUA în Rusia ca urmare a plafonului de personal impus de Rusia în 2017 cu privire la misiunea SUA și rezultatul impas cu Rusia asupra vizelor diplomatice. ”

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a confirmat mișcările preconizate, spunând că „secretarul de stat, în strânsă consultare cu ambasadorul John Sullivan, a decis să închidă consulatul general al SUA la Vladivostok și să suspende operațiunile la consulatul general al SUA din Ekaterinburg ca parte a eforturi continue pentru a asigura funcționarea în siguranță a misiunii diplomatice a SUA în Federația Rusă.

„Decizia Departamentului privind consulatele SUA în Rusia a fost luată pentru a optimiza activitatea misiunii SUA în Rusia”, a declarat vineri purtătorul de cuvânt.

„Realinierea rezultată a personalului de la Ambasada SUA Moscova ne va permite să avansăm interesele noastre de politică externă în Rusia în cel mai eficient și sigur mod posibil. Nu este planificată nicio acțiune legată de consulatele rusești în Statele Unite”, au arătat surse americane.