Partea lui de adevăr. Legăturile cu Rusia pe care omul-cheie din administrația Biden le bagă sub preș

Partea lui de adevăr. Legăturile cu Rusia pe care omul-cheie din administrația Biden le bagă sub preș

Joe Biden l-a desemnat pe consilierul său, Antony Blinken, în postul de secretar de stat. Al cărui tată vitreg, Samuel Pisar, a fost unul dintre supraviețuitorii Holocaustului, trecând prin lagărele de la Majdanek, Auschwitz și Dachau.

Povestea salvării tatălui său vitreg dintr-un lagăr de concentrare nazist de către tancurile americane a făcut furori în presa din SUA, dar episodul dramatic al supraviețuirii lui Pisar prezintă o imagine mai complexă a angajamentelor de după război, scrie NationalInterest.

Blinken a povestit recent despre Samuel Pisar: „A fost singurul care a supraviețuit Holocaustului după patru ani în lagărele de concentrare. La sfârșitul războiului, a mers în acel marș al morții prin pădurile bavareze. Din ascunzătoare sa, a auzit zgomotul unui tanc. În loc de o cruce de fier, a văzut o stea albă cu cinci colțuri. A alergat spre tancul american, de unde a ieșit un soldat afro-american. Tatăl meu a căzut în genunchi și a rostit singurele cuvinte pe care le știa în engleză: „God Bless America.” Soldatul american l-a urcat în tanc. În America, în libertate. Aceștia suntem noi!”.

NI susține însă că Blinken a omis aspectele centrale ale acestei povești.

Povestea lui Samuel Pisar

Samuel Pisar s-a născut în 1929 în orașul Białystok, în nordul Poloniei, dintr-o familie de evrei. În urma pactului Molotov-Ribbentrop, Białystok a căzut inițial sub control sovietic, iar afacerea tatălui său a fost naționalizată, așa că tânărul Pisar a fost trimis la o școală rusă, unde s-a alăturat diviziei de tineret a Partidului Comunist Sovietic.

În 1941, Białystok a fost ocupat de germani. Pe fondul masacrelor împotriva populației evreiești, tatăl lui Pisar a fost arestat și executat pentru participarea la un grup de rezistență, iar Samuel a fost dus în mai multe lagăre de concentrare. A fost evacuat de la Auschwitz în urma ofensivei Armatei Roșii spre vest.

În timp ce se afla într-un marș al morții în apropiere de München, alături de alți 14 oameni, un atac al bombardierelor americane ar fi confundat convoiul său de prizonieri cu soldații germani. A fost salvat de armata SUA la scurt timp după aceea.

Deși Blinken a prezentat povestea ca pe una în care doar armata SUA era eroina acestui episod, Samuel Pisar o rememorează altfel: „Am fost salvat de bătălia de la Stalingrad, care a fost punctul de cotitură al războiului și de ofensiva Armatei Roșii”. Mărturia sa se găsește într-un interviu din 2010 pentru RIA Novosti. „Pentru mine, în cel de-al Doilea Război Mondial, Rusia a fost un salvator. Salvatorii mei sunt armatele ruse și americane. Puteți să-l criticați pe Stalin, Gulagul și alte lucruri care s-au întâmplat în Rusia, dar eroismul, sacrificiul și victoria Rusiei în războiul împotriva fascismului nu pot fi puse la îndoială. Este sacru".

Pisar a devenit după război avocat internațional, obținând doctorate de la Universitatea Sorbona și Harvard. A fost consilier al administrației John F. Kennedy în afaceri economice și externe. Și-a dedicat aproape toată cariera cauzei apropierii SUA-URSS. A avut întrevederi cu Leonid Brejnev, Mihail Gorbaciov, Boris Eltsîn și chiar cu Vladimir Putin.

În contrast puternic cu viziunea viitoarei administrații Biden, Pisar și-a dedicat cariera ideii că SUA și predecesorul sovietic al Rusiei pot lăsa deoparte diferențele pentru a reconstrui o lume fără război. Un reper care poate fi urmat și de Antony Blinken.

Ne puteți urmări și pe Google News