Evenimentul Zilei > International > „Chiar și tu, Bill?” – Pare lovitura de grație pentru Donald Trump
„Chiar și tu, Bill?” – Pare lovitura de grație pentru Donald Trump

„Chiar și tu, Bill?” – Pare lovitura de grație pentru Donald Trump

Echipa de avocați a lui Donald Trump a primit o puternică lovitură de la Procurorul General William Barr, care a afirmat că nu a sesizat nici o dovadă a unei fraude de proporții.

Într-un interviu acordat Associated Press, Barr a declarat că procurorii federali și agenții FBI au urmărit toate pistele legate de o fraudă electorală dar nu au descoperit nimic.

„Până acum, nu am sesizat nici o fraudă la o scară care să fi putut modifica rezultatul alegerilor”, a afirmat șeful Departamentului de Justiție.

În ceea ce privește acuzațiile că mașinile de vot ar fi schimbat rezultatul în favoarea lui Biden, Barr a spus că nici în legătură cu acest aspect nu a găsit dovezi.

„A existat o afirmație că ar fi fost o fraudă sistemică și că mașinile ar fi fost programate pentru a falsifica rezultatul alegerilor. Departamentul Securității Interne și Departamentul de Justiție au cercetat acest aspect și până acum nu am găsit nimic care să îl confirme.”

Barr a subliniat diferența dintre ancheta Departamentului de Justiție și acțiunile juridice desfășurate de avocații lui Trump în mai multe state cheie, dar a atras atenția că concluziile DJ nu impietează asupra procedurilor civile.

Înțepătură spre Trump

„A existat o tendință crescută de a utiliza sistemul penal ca un fel de soluție din oficiu, atunci când oamenilor nu le convine ceva doresc ca Departamentul de Justiție să vină și să investigheze”, a spus Barr.

Această declarație a Procurorului General pare o aluzie străvezie la acuzațiile aduse de Donald Trump în primul său interviu acordat după alegeri. Președintele afirmase că DJ și FBI „nu fac nimic” pentru a ancheta acuzațiile de fraudă electorală.

Și Barr a continuat:

„Majoritatea alegațiilor de fraudă sunt foarte specifice, referindu-se la un ansamblu particular de circumstanțe, de actori sau de comportamente. Nu sunt alegații sistemice și sunt examinate. Sunt examinate. Altele sunt de mai mare amploare și acoperă potențial câteva mii de voturi și ele sunt urmărite în justiție.”

Ca răspuns la afirmațiile lui William Barr, echipa de avocați a lui Donald Trump a dat publicității un comunicat în care afirmă că Departamentul de Justiție nu a declanșat o investigație penală serioasă privind acuzațiile de fraudă electorală.

„Cu tot respectul pentru Procurorul General, nu au existat nici un fel de indicii că a existat o investigație reală a Departamentului de Justiție”, se arată în comunicat.

„Am strâns numeroase dovezi despre ilegalități electorale în cel puțin șase state, care nu au fost examinate. Avem numeroși martori sub prestare de jurământ care au asistat la comiterea fraudelor. Din câte știm, nici unul nu a fost audiat de DJ. De asemenea, Departamentul de Justiție nu a examinat nici o mașină de vot și nici nu a folosit abilitatea sa de a cita martori, pentru a stabili adevărul.”

Echipa de avocați a lui Trump a promis că va continua să caute „adevărul” prin acțiuni juridice.

A trădat Barr?

Procurorul General William Barr a fost – cel puțin până de curând – unul dintre aliații cei mai apropiați ai lui Donald Trump.

Cu toate acestea, primele semne de întrebare privind o eventuală „reorientare” a lui Barr au fost ridicate de tărăgănarea până după alegeri a investigației procurorului federal John Durham privind originile Dosarului Rusia. Altfel zis, care este tabloul complet al conspirației de a-l acuza pe Trump de complicitate cu Rusia și cine au fost creierele planului.

Un eventual raport Durham apărut înainte de alegerile din 3 noiembrie, în care s-ar fi formulat acuzații formale la adresa unor lideri Democrați (inclusiv Joe Biden) ar fi fost o mană cerească pentru Donald Trump.

În schimb, William Barr i-a acordat abia marți, 1 decembrie, puteri speciale lui John Durham, echivalente cu cele avute la vremea respectivă de Robert Mueller.