Evenimentul Zilei > Actualitate > Cod roșu! Rusia a trimis 25.000 de soldați la graniță. SUA au reacționat
Cod roșu! Rusia a trimis 25.000 de soldați la graniță. SUA au reacționat

Cod roșu! Rusia a trimis 25.000 de soldați la graniță. SUA au reacționat

Pregătiri pentru război? Pentru că de la jumătatea lunii martie, au existat multe avertismente din partea Ucrainei și a guvernelor occidentale că Rusia desfăşoară trupe în zona de conflict a estului Ucrainei.

Intențiile Rusiei sunt departe de a fi clare, spun experţii. Deoarece Kremlinul nu a dat detalii. Iar purtătorul de cuvânt al președintelui Vladimir Putin, Dmitri Peskov, a declarat că deplasarea trupelor este o „afacere internă”.

Potrivit unui diplomat american la OSCE, Rusia a desfăşurat între 15.000 şi 25.000 de militari la graniţa cu Ucraina.
Rusia a desfăşurat între 15.000 şi 25.000 de militari în peninsula Crimeea şi la frontiera cu Ucraina, potrivit estimărilor Statelor Unite, a indicat miercuri însărcinatul cu afaceri al SUA, Courtney Austrian, în cadrul unei reuniuni a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la Viena. Moscova ar trebui să invite reprezentanţi străini să viziteze aceste teritorii pentru a atenua tensiunile, a sugerat diplomatul american.


Surse de informații ucrainene au declarat pentru BBC că forțele suplimentare se ridică la 16 grupuri tactice ale batalionului, care ar fi de până la 15.000 de soldați. În total, potrivit președinției ucrainene, Rusia are acum aproximativ 40.000 la granița de est și aproximativ 40.000 în Crimeea.

La 13 aprilie, ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu, a acuzat NATO că ar fi „amenințat” acțiuni și a spus că Rusia a răspuns prin trimiterea a două armate și trei formațiuni de trupe aeriene la frontierele sale occidentale, pentru a desfășura exerciții. Nu a dat cifre sau locații detaliate.

Este această desfășurare de forţe o invazie?

Ar putea fi, dar analiștii spun că o invazie este puțin probabilă. Infiltrarea ar fi mai mult metoda încercare de intimidare a Rusiei.  Iar Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a numit-o „nejustificată și profund îngrijorătoare” și a spus că este „cea mai mare masă de trupe rusești de la anexarea ilegală a Crimeei”.


Citeşte şi: Rusia, act provocator în Marea Neagră. Putin a trimis 15 nave de luptă


Potrivit informaţiilor obţinute din surse disponibile, Rusia are mai multe trupe staţionate la graniţa cu Ucraina acum decât în orice alt moment începând din 2014, a afirmat Courtney Austrian cu prilejul unei reuniuni online. Cerem încă o dată Rusiei să explice mărimea, structura şi scopul acestei activităţi, a spus ea, menţionând că explicaţia exerciţiilor de teren nu este suficientă.

Masarea de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina alimentează îngrijorările privind o nouă acutizare a tensiunilor în regiune. Moscova a anexat peninsula Crimeea după un referendum controversat în 2014. Guvernele occidentale consideră în continuare Crimeea drept parte a teritoriului ucrainean, relatează BBC.


Citeşte şi Arde Europa de Est! Suntem în pericol? Marea Britanie ne trimite avioane de luptă