Evenimentul Zilei > Actualitate > Moscova cere embargou total pentru Ucraina. Turcia și SUA sunt arătate cu degetul
Moscova cere embargou total pentru Ucraina. Turcia și SUA sunt arătate cu degetul

Moscova cere embargou total pentru Ucraina. Turcia și SUA sunt arătate cu degetul

Alianțele pe frontul de Est din Ucraina sunt tot mai clare. Rusia lansează avertismente fără echivoc contra amicilor Ucrainei.

Moscova a transmis luni un avertisment, cerând să nu se mai furnizeze arme Kievului pe fondul escaladării conflictului din estul Ucrainei, informează DPA, citată de Agerpres.

Serghei Lavrov: Vă avertizăm împotriva încurajării acestor aspiraţii militariste ale Ucrainei

„Chemăm toate ţările responsabile cu care comunicăm – şi Turcia este una dintre ele – recomandându-le insistent să analizeze situaţia şi declaraţiile belicoase constante ale regimului de la Kiev şi le avertizăm împotriva încurajării acestor aspiraţii militariste”, a declarat luni ministrul de externe rus Serghei Lavrov, citat de TASS din Egipt, unde acesta efectuează o vizită de lucru.

Avertismentul şefului diplomaţiei ruse intervine pe fondul livrărilor de drone de luptă de către Turcia, cu care Ucraina a semnat un contract în 2019. În jur de 6 drone au fost deja livrate, conform mass-media. Potrivit Ministerului Apărării de la Kiev, în decembrie trecut au fost încheiate alte contracte pentru livrarea de drone de luptă, inclusiv muniţii, precum şi privind construcţia unor nave de patrulare.

SUA, un posibil pion secret al conflictului. A trimis deja două nave de război în Marea Neagră

În declaraţia sa, Lavrov a criticat desfăşurarea unor nave de război în Marea Neagră. Demnitarul consideră că întrebarea ce vor SUA la mii de kilometri distanţă de teritoriul propriu rămâne fără răspuns. Potrivit Turciei, SUA au notificat Ankara privind trecerea a două nave de război prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele în Marea Neagră, unde se vor afla până la 4 mai.

Pe fondul conflictului din estul Ucrainei care durează de 7 ani, informaţiile despre mobilizarea masivă de trupe şi echipamente ruseşti la frontiera ruso-ucraineană au suscitat recent îngrijorarea comunităţii internaţionale. Zone din regiunile Lugansk şi Doneţk, de-a lungul frontierei ruse, se află sub controlul rebelilor separatişti pro-ruşi din 2014, anul declanşării conflictului din Ucraina. De atunci, războiul s-a soldat cu peste 13.000 de morţi, conform estimărilor ONU. De la începutul acestui an, au fost raportate 50 de decese în pofida regimului de încetare a focului.

Ce mutare va face Uniunea Europeană?

Armata ucraineană a comunicat, luni, că un alt soldat al său a fost ucis în confruntările cu rebelii separatişti. Uniunea Europeană a precizat că urmăreşte cu mare îngrijorare mişcările trupelor ruse în apropierea frontierei ucrainene şi în peninsula Crimeea. UE a invitat autorităţile ruse să se abţină de la orice paşi care ar duce duce la noi tensiuni, a declarat un purtător de cuvânt al şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.

O nouă tensionare a conflictului ar fi inacceptabilă din punctul de vedere al UE, potrivit aceluiaşi purtător de cuvânt. UE a îndemnat Rusia să-şi intensifice eforturile pentru punerea în aplicare a planului de pace din 2015. În acelaşi timp, blocul comunitar a salutat eforturile depuse de Ucraina şi de preşedintele său, Volodimir Zelenski, mai notează DPA.

Sursă foto: Dreamstime

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.