Evenimentul Zilei > International > Alertă la frontieră. Conflictul dintre Rusia și Ucraina escaladează. Doi soldați ucrainieni au fost uciși
Alertă la frontieră. Conflictul dintre Rusia și Ucraina escaladează. Doi soldați ucrainieni au fost uciși

Alertă la frontieră. Conflictul dintre Rusia și Ucraina escaladează. Doi soldați ucrainieni au fost uciși

Rebelii separatişti proruşi au ucis în ultimele 24 de ore, doi soldaţi ucraineni. Atacul a avut loc în estul Ucrainei, scena unui conflict armat din 2014 între forţele guvernamentale şi rebeli. Anunţul a fost făcut marţi de armata ucraineană, pe fondul escaladării tensiunilor din ultimele zile.

Kievul susţine că Rusia a comasat trupe în apropiere de frontiera de est a Ucrainei în ultimele săptămâni, în timp ce informaţiile despre atacuri ale rebelilor împotriva forţelor guvernamentale s-au înmulţit semnificativ.

NATO şi-a manifestat preocuparea faţă suplimentarea forţelor ruse în regiunea Donbas, unde conflictul cu separatiştii s-a soldat deja cu 14.000 de morţi, conform datelor ONU.

Moscova şi Kievul se acuză reciproc de eşuarea transpunerii în practică a acordului de pace de la Minsk, destinat să pună capăt conflictului din Donbas.

SUA, Marea Britanie, UE şi NATO au sărit în sprijinul Ucrainei

Pe acest fundal îngrijorător, SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeană şi NATO şi-au exprimat sprijinul pentru Ucraina.

Statele Unite au calificat drept „credibile” informaţiile despre deplasările de trupe ruse la frontiera ucraineană, cerând Moscovei explicaţii cu privire la ‘provocări’ şi declarându-se pregătite să se angajeze în aplanarea situaţiei, după cum a declarat luni Departamentul de Stat.

Reprezentanţii Rusiei şi SUA au discutat despre situaţia din sud-estul Ucrainei, a comunicat marţi agenţia rusă oficială de presă TASS, citând o declaraţie a ministrului rus adjunct de externe Serghei Riabkov.

Riabkov afirmase luni că Rusia are contacte la nivel înalt cu SUA cu privire la tensiunile din estul Ucrainei, respingând totodată temerile legate de acumularea de forţe ruseşti la frontiera ucraineană, fără a ezita să avertizeze că Moscova va răspunde la ‘provocările’ Ucrainei.

Kremlinul insistă de câteva zile că deplasările de trupe din interiorul Federaţiei Ruse nu ar trebui să deranjeze pe nimeni, întrucât nu sunt îndreptate împotriva vreunei ţări şi apoi Rusia ‘îşi transferă trupele după cum consideră de cuviinţă’, aşa cum a tot declarat purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse Dmitri Peskov.

Mișcări de trupe rusești la frontiera cu Ucraina

Rusia creează o tensiune artificială prin deplasarea trupelor sale la frontiera cu Ucraina pentru a fi luată în seamă de actorii globali, dar riscurile ca Moscova să înceapă în prezent acţiuni militare la scară largă în Doneţk şi Lugansk (Donbas) sunt ‘foarte mici’, a declarat luni seara Oleksi Reznikov, vicepremierul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor temporar ocupate din estul separatist al Ucrainei, într-o intervenţie la postul ICTV, citat marţi de principalele media ucrainene, între care agenţia oficială de presă Ukrinform.

„În opinia mea, riscurile unor acţiuni militare la scară largă sunt minime. Ceea ce se petrece acum reprezintă un element al unui război hibrid, un război informaţional. Federaţia Rusă provoacă o tensiune artificială pentru a atrage atenţia asupra sa, încercând astfel să forţeze alţi jucători globali la negocieri”, a afirmat Reznikov în emisiunea ‘Libertatea cuvântului’.

Cu toate acestea, oficialul ucrainean nu a exclus cu totul posibilitatea unor provocări din partea Moscovei, potrivit publicaţiei Zerkalo nedeli.

Anterior, comandantul şef al armatei ucrainene, generalul Ruslan Homceak, declarase că Rusia mobilizează trupe la frontiera cu Ucraina, în contextul pregătirilor armatei ruse pentru efectuarea unor exerciţii în regiunea Briansk (vest) şi Crimeea (anexată în 2014).

Despre o pregătire reală a trupelor ruseşti pentru o invazie în Ucraina se va putea vorbi doar dacă ruşii vor instala spitale militare în apropierea graniţei ucrainene. Acesta va fi indiciul că Kremlinul se pregăteşte de acţiuni majore, a opinat la rândul său Ben Hodges, general în retragere şi fost şef al armatei americane din Europa, într-un interviu acordat luni canalului ucrainean de televiziune TSN, informează Agerpres.