Evenimentul Zilei > International > Lovitură pentru Putin. La Amsterdam a început procesul avionului dobărât în Ucraina
Lovitură pentru Putin. La Amsterdam a început procesul avionului dobărât în Ucraina

Lovitură pentru Putin. La Amsterdam a început procesul avionului dobărât în Ucraina

După mai bine de cinci ani de la doborârea unui avion al Malaysian Airlines deasupra estului Ucrainei, primul proces cu privire la distrugerea aparatului cu o rachetă s-a deschis luni, la Amsterdam, în absența celor patru acuzați, judecați pentru omor.

Într-o Curte aglomerată și puternic păzită, în apropierea Aeroportului Schiphol, din Amsterdam, locul de unde a decolat aparatul MH17 a început procesul în care patru bărbați  sunt acuzați de uciderea a 298 de persoane aflate în avionul doborât.

În prima zi, judecătorul, procurorii și apărarea și-au prezentat declarațiile de deschidere într-o sală plină de jurnaliști din întreaga lume și membri ai famililor celor decedați.

„Mulți oameni au așteptat mult timp această zi”, a declarat judecătorul Hendrik Steenhuis, înainte de a confirma rapoartele presei anterioare că niciunul dintre suspecți nu va fi prezent la audieri.

Rușii Sergey Dubinsky, Oleg Pulatov și Igor Girkin și ucraineanul Leonid Kharchenko au deținut funcții de conducere în milițiile pro-ruse din estul Ucrainei în 2014 și sunt bănuiți că ar fi instrumentat doborârea zborului MH17 folosind un sistem rusesc de rachete BUK.

Steenhuis a spus că Pulatov este singurul suspect care a cerut să fie reprezentat în instanță. Un reprezentant al instanței a declarat pentru The Moscow Times că celorlalți trei suspecți nu li se va da un reprezentant al apărării.

Echipa de apărare olandeză a lui Pulatov a fost prezentă în instanță, dar a spus că nu are timp să depună obiecțiuni, deoarece nu a existat suficient timp pentru a discuta dosarul cu inculpatul.

Avocații olandezi care se apără de Pulatov au subliniat necesitatea unei oportunități de apărare adecvate și au cerut judecătorilor să nu cadă în capcana de a dori să-și „pedepsească clientul”. În declarațiile lor de deschidere au pus sub semnul întrebării decizia Ucrainei de a menține spațiul aerian deschis la peste 9.754 de metri la momentul doborârii avionului, susținând că aceasta a fost împotriva sfaturilor internaționale.

Starea de spirit din sala de judecată s-a agitat  în timpul declarațiilor de deschidere ale procurorului Dedy Woei-a-Tsoi, care a avut nevoie de 20 de minute pentru a citi solemn numele celor care au murit atunci când MH17 s-a prăbușit în estul Ucrainei. Membrii familiei victimelor au declarat pentru The Moscow Times că au găsit citirea „mișcătoare” și „intensă”. Judecătorii au declarat că 49 de rude trebuie să depună mărturie în timpul audierilor.

 

În declarațiile de deschidere, urmărirea penală l-a citat pe disidentul sovietic Aleksandr Solzhenitsyn, și a susținut că este esențial să aflăm adevărul a ceea ce s-a întâmplat pentru a preveni incidentele viitoare.

Procurorii au spus că se vor concentra pe cei patru suspecți despre care cred că au fost principalii vinovați implicați în doborârea avionului de pasageri, adăugând că este puțin probabil să aducă mai multe cazuri. Acuzarea a susținut că rebelii din Donetsk, susținuți de Rusia, „nu aveau dreptul să ceară imunitatea de luptă” și, prin urmare, ar trebui judecați în conformitate cu dreptul penal obișnuit.

„Un mandat – sau imunitate – pentru violență mortală este prevăzut doar în mod excepțional. Până în prezent, inculpații din acest caz nu au afirmat niciodată că în iulie 2014 erau personal militar regulat care acționa în numele unui stat din Ucraina ”, a declarat procurorul, scrie themoscowtimes.com.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.