Canabis, corupție și suveranitate. Actorul-președinte Zelenski pune-n scenă un referendum controversat
- Iuliu Vlădescu
- 31 octombrie 2020, 22:48
Preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat lista completă cu cele cinci întrebări pe care administraţia sa vrea să le supună votului în cadrul unui referendum preconizat să aibă loc odată cu alegerile locale din 25 octombrie.
O serie de experți și opozanți politici și-au exprimat îngrijorarea cu privire faptul că referendumul încală legea electorală, încercând să abată atenția publică de la probleme naționale importante, relatează NewEasternEurope.
Cele cinci întrebări la care sunt chemați să răspundă ucrainenii sunt:„Susțineți ideea închisorii pe viață drept pedeapsă pentru corupție ?”, „Susțineți crearea unei zone de liber schimb în Donetsk și Luhansk?”, „Susțineți reducerea numărului de deputați la 300?”, „Susțineți legalizarea canabisului în scopuri medicale?”, „Susțineți dreptul Ucrainei de a utiliza garanțiile de securitate stabilite în Memorandumul de la Budapesta pentru a-i restabili suveranitatea statului și integritatea teritorială?”.
Potrivit analiștilor, anunțul lui Zelenski privind referendumul este o tentativă de a abate atenția publicului de la problemele critice ale alegerilor locale la speculațiile legate de sondaj. Acest lucru a dus la o lipsă de claritate a măsurilor de siguranță în timpul votului, în ciuda faptului că infectările cu COVID-19 continuă să crească în Ucraina.
Sondajul lui Zelenski va crea, fără îndoială, un haos inutil în ziua alegerilor, susțin analiștii. Modul în care sunt formulate întrebările va afecta democrația instabilă a Ucrainei.
Prima întrebare, privind pedeapse severe pentru corupție duc cu gândul la ceea ce spunea scriitorul rus Mikhail Saltykov-Shchedrin, și anume că în Rusia „strictețea legilor este adesea atenuată de natura neobligatorie a implementării lor”. O frază des utilizată în țările post-sovietice pentru a descrie natura activității legislative. Mai mult, încercările anterioare ale lui Zelenski de a se adresa parchetului au întărit îngrijorările cu privire la justiția selectivă a liderilor.
În cee ce privește a doua întrebare, privind o zonă economică specială în Luhansk și Donetsk, aceasta încalcă Constituția Ucrainei, care prevede că problemele politicii fiscale ale țării nu pot fi soluționate prin referendum.
Adversarii politici spun și ei că referendumul e folosit pentru a promova unele dintre politicile controversate ale guvernului. Mai precis, cele privind părți din Donetsk și Luhansk care nu sunt sub control guvernamental, precum și unele reforme instituționale controversate.
În plus, fără garanții că vor fi implicați profesioniști în procesul de votare, există un risc uriaș ca alegătorii din regiuni cu opinii mai favorabile președintelui și politicilor lui să fie vizate în mod deliberat pentru participarea la referendum. De asemenea, opoziţia s-a arătat interesată din ce fonduri va fi finanţată organizarea consultării populare.
Nu în ultimul rând, prezența la vot la acest referendum constituie o problemă în sine. Potrivit Comisiei Electorale Centrale din Ucraina, mai puțin de 37% dintre alegătorii înregistrați au spus că vor merge să voteze, Deci, votul nu poate fi considerat drept un punct de vedere ferm al societății ucrainene. Prin urmare, îi revine clasei politice misiunea de a nu lăsa ca acest exercițiu de imagine la care recurge Zelensky să devină baza politicilor de stat, conchide sursa citată.