Evenimentul Zilei > International > Gorbaciov „îi pune la colț” pe Putin și Biden. Fostul lider sovietic vrea un summit pentru normalizarea relațiilor
Gorbaciov „îi pune la colț” pe Putin și Biden. Fostul lider sovietic vrea un summit pentru normalizarea relațiilor

Gorbaciov „îi pune la colț” pe Putin și Biden. Fostul lider sovietic vrea un summit pentru normalizarea relațiilor

Mihail Gorbaciov a pus piciorul în prag. Acesta le-a transmis lui Vladimir Puțin și lui Joe Biden să pregătească demersurile pentru organizarea unui summit în vederea normalizării relațiilor bilaterale.

”Salut propunerea preşedintelui SUA, Joe Biden, privind organizarea unei reuniuni ruso-americane la cel mai înalt nivel”, a declarat Gorbaciov pentru agenţia rusă Interfax.

Gorbaciov a amintit că ”în repetate rânduri” le-a cerut liderilor celor două superputeri să se întâlnească, deoarece ”doar astfel se poate începe construcţia unei noi relaţii bilaterale”.

„Nu este timp de pierdut”

”Cu atât mai mult cu cât ţările noastre au experienţă. Mă refer la întâlnirile mele cu preşedintele (american Ronald) Reagan la Geneva şi Reykjavik”, a amintit fostul lider sovietic, subliniind că ”nu este timp de pierdut” şi că este nevoie ”să se acţioneze fără întârziere, să se transmită ordinele corespunzătoare ambasadorilor şi miniştrilor de externe pentru a începe pregătirile pentru summit”.

Preşedintele american Joe Biden i-a propus marţi omologului său rus Vladimir Putin, în cursul unei convorbiri telefonice, organizarea unei întâlniri la nivel înalt ‘într-o terţă ţară’ în ”următoarele luni” pentru ”a clădi o relaţie stabilă şi previzibilă cu Rusia”.

Şeful Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Leonid Sluţki, a apreciat că propunerea lui Biden reprezintă ”un pas de la confruntare la dialog”.

Relaţiile dintre Moscova şi Washington s-au deteriorat constant în ultimii ani, cu toate că sosirea la Casa Albă a lui Donald Trump, în 2016, a creat multe aşteptări în Rusia.

 

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.