Evenimentul ZileiInternationalRusia desfășoară activități militare ample la granița occidentală. NATO și Ucraina sunt îngrijorate

Rusia desfășoară activități militare ample la granița occidentală. NATO și Ucraina sunt îngrijorate

Rusia desfășoară activități militare ample la granița occidentală. NATO și Ucraina sunt îngrijorate
Tensiunile dintre Rusia și SUA continuă să se mențină la un nivel deosebit de îngrijorător. Ucraina este amenințată direct de activitătile militare ale Rusiei în apropierea ei, declarate ca fiind un răspuns la activitatea amenințătoare a NATO.

Rusia a anunţat marţi transferul a două armate şi trei unităţi aeropurtate la frontiera de vest a Federaţiei pentru efectuarea unor ”exerciţii”, ca reacţie la activităţile ”ameninţătoare” ale NATO. În același timp  Kievul acuză Moscova de comasări de trupe la frontiera ruso-ucraineană.

Două armate și trei unități aeropurtate rusești desfășurate la frontiera occidentală a Rusiei

”Ca răspuns la activităţile militare ale Alianţei care ameninţă Rusia, noi am luat măsuri adecvate”, a declarat ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, în cadrul unei reuniuni la Severomorsk, în regiunea Murmansk, pe coasta Mării Barents, relatează Agerpres, citând presa internațională.

În decurs de trei săptămâni, în cadrul unor exerciţii surpriză pentru unităţile din districtele militare Vest şi Sud, ”două armate şi trei unităţi aeropurtate au fost desfăşurate în zonele de antrenament şi de luptă la frontiera occidentală a Federaţiei Ruse”, a declarat Şoigu la Severomorsk, unde se află baza Flotei ruse a Nordului.

Reprezentantul militar rus nu a precizat locul exact de desfăşurare a acestor trupe, nici numărul lor exact, dar a apreciat că aceste forţe au arătat ‘pregătirea şi capacitatea lor de a asigura securitatea militară a ţării’.

Evaluarea capacității de luptă a forțelor ruse se va încheia în două săptămâni

Potrivit ministrului rus, evaluarea capacităţii de luptă a forţelor armate ruse ”se va încheia în două săptămâni”. ”Toate activităţile de verificare sunt programate să se încheie în două săptămâni”, a mai subliniat ministrul rus al Apărării.

Ucraina a alertat comunitatea internaţională în ultimele săptămâni cu privire la creşterea prezenţei militare ruse în apropiere de frontiera sa şi în Crimeea anexată.

Ucraina este deosebit de îngrijorată

Statul ucrainean a estimat, potrivit biroului de presă al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, la aproximativ 80.000 numărul de militari ruşi la frontiera de est a Ucrainei şi în Crimeea. Șeful Statului Major general, Ruslan Homceak, a declarat pentru CNN că Rusia a mobilizat 50.000 de militari.

Rusia susţine, în schimb, că poate să-şi transfere trupele şi echipamentele militare pe teritoriul său atunci când doreşte şi fără să anunţe pe nimeni, acuzând în acelaşi timp Ucraina de escaladarea situaţiei în Donbas.

Ministrul rus al Apărării a declarat marţi că SUA şi NATO îşi desfăşoară trupe în apropiere de frontierele ruse, concentrându-şi potenţialul de luptă în regiunea Mării Negre şi a Mării Baltice.

SUA va trimite două nave de război în Marea Neagră

SUA au comunicat vinerea trecută Turciei, prin canale diplomatice, că va trimite două nave de război în Marea Neagră în conformitate cu Convenţia de la Montreux (1936), care conferă Turciei controlul asupra strâmtorilor Bosfor şi Dardanele.

Ministrul rus Șoigu susține că NATO şi SUA ar intenţiona să desfăşoare 40.000 de soldaţi şi 15.000 de echipamente militare, inclusiv aviaţie strategică, la frontierele europene ale Rusiei, mai precizează sursa citată.

”În prezent, trupe americane sunt transferate din zonele continentale ale Americii de Nord peste Atlantic în Europa. Există o mişcare de trupe în Europa către graniţele ruse. Principalele lor forţe sunt concentrate în Marea Neagră şi regiunea Mării Baltice”, a afirmat ministrul Şoigu la o reuniune cu înalţi responsabili ai armatei ruse la Severomorsk.

Ministrul Serghei Şoigu a afirmat că ”SUA îşi consolidează prezenţa militară în Polonia şi ţările baltice”, iar ”intensitatea zborurilor de recunoaştere aeriană s-a dublat faţă de anul trecut, în timp ce activităţile de recunoaştere maritimă au crescut cu 50%”.

NATO desfășoară 40 de evenimente majore anual în Europa, reclamă Rusia

”În fiecare an, în Europa, Alianţa desfăşoară până la 40 de evenimente majore de formare operaţională, cu un accent clar antirusesc. În primăvara acestui an, forţele armate combinate ale NATO au început cel mai ambiţios exerciţiu din ultimii 30 de ani, Defender Europe – 2021”, a mai precizat ministrul rus.

Declaraţiile survin după ce NATO a trimis marţi semnale ferme Moscovei, într-o încercare de a dezamorsa un nou conflict în Ucraina.

De la cel mai înalt nivel al NATO este denunțată o întărire militară ”considerabilă” şi ”nejustificată” a Rusiei. Astfel, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a primit la Bruxelles pe ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba.

Ucraina se teme că Kremlinul nu caută decât un pretext pentru a o ataca, în timp ce s-au intensificat confruntările dintre armata ucraineană şi rebelii separatişti, după ce acestea practic se opriseră după armistiţiul încheiat în vara anului 2020.


Accesează: