Evenimentul Zilei > International > Tensiunea escaladează în Ucraina. Va interveni NATO?
Tensiunea escaladează în Ucraina. Va interveni NATO?

Tensiunea escaladează în Ucraina. Va interveni NATO?

Vicepreşedintele Ucrainei, Roman Mashovets, şi şeful Reprezentanţei NATO în Ucraina, Alexander Vinnikov, au avut o întâlnire în cadrul căreia au fost discutate problemele legate de securitate şi de integrare a Ucrainei în NATO.

Vicepreşedintele  Ucrainei, Roman Mashovets, s-a întâlnit cu şeful Reprezentanţei NATO în Ucraina, Alexander Vinnikov, pentru a discuta despre escaladarea tensiunii în Ucraina provocată de Rusia şi desfăşurarea de trupe ruseşti la graniţa cu Ucraina. 

Conform ştirii preluate de pe site-ul Preşedinţei ucrainene de către Akşam.com.tr, Mashovets a transmis mulţumiri pentru sprijinul acordat de Alianţa Nord-Atlantică în vederea aderării Ucrainei la NATO şi a atingerii standardelor Alianţei. În comunicat se mai spune că „Sperăm ca în curând să beneficiem de Planul de Acţiune pentru aderarea la NATO”. 

Vicepreşedintele Mashovets a oferit informaţii şefului Reprezentanţei NATO în Ucraina despre situaţia care s-a înrăutăţit în Donbas. Mashovets a declarat că de la începutul anului şi până în prezent trupele ruseşti au încălcat de peste 570 de ori armistiţiul. Şi a menţionat că în fiecare săptămână primesc ştiri despre pierderile de vieţi omeneşti din rândul militarilor aflaţi în estul Ucrainei. 

Rusia refuză dialogul

Federaţia Rusă nu se conformează acordurilor internaţionale, spune Mashovets şi adaugă: „Rusia respinge dialogul pentru găsirea unei soluţii la această problemă şi încearcă să afecteze în totalitate procesul de pace şi regimul”.

Lângă frontiera de stat a Ucrainei au fost concentraţi un număr însemnat de militari ruşi.Din acest motiv, vor fi organizate exerciţii militare comune ale forţelor armate ucrainiene şi ale trupelor NATO şi în special patrulări aeriene comune ale forţelor aeriene din ţările membre NATO în spaţiul aerian al Ucrainei pentru restabilirea securităţii în regiune. 

Vicepreşedintele Ucrainei a subliniat că faţă de astfel de acţiuni ale Rusiei este importantă reacţia politică a NATO.  

 

Traducerea: Rador