

Șefii apărării din Marea Britanie au anunțat că avioanele RAF urmează să patruleze spațiul aerian din jurul Mării Negre. Împreună cu avioanele Typhoon, în România vin săptămână această și trupele de la escadrila logistică expediționară nr. 1 și escadrila de transport mecanic nr. 2 ale RAF.
Ministerul Apărării din Marea Britanie susține că zborurile sunt o procedură de rutină și fac parte din misiunile de patrulare aeriană a NATO, Operațiunea Biloxi.
Ministerul britanic al Apărării susține că: „Operațiunea Biloxi este o desfășurare planificată de mult timp a taifunilor RAF în România în sprijinul misiunii de poliție aeriană sudică a NATO pentru a monitoriza spațiul aerian al aliatului nostru”.
În ciuda asigurărilor date de britanici, presa britanică leagă sosirea în România a avioanelor Typhoon de tensiunile din estul Ucraina, în care Rusia pare să refuze dialogul.
Președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a declarat că președintele rus Vladimir Putin nu a răspuns la invitația sa de a avea o discuție telefonică. Purtătorul de cuvânt al președintelui Zelensky, Iuliia Mendel, a confirmat invitația, făcută pe 26 martie.„Cererea a fost transmisă de la biroul președintelui Ucrainei la biroul lui Vladimir Putin pentru a purta o conversație, o convorbire telefonică. Nu am primit încă un răspuns.
Biroul președintelui Ucrainei speră că asta nu înseamnă că Vladimir Putin refuză să aibă un dialog cu Ucraina”. Rusia amenință „începutul sfârșitului” pentru Ucraina în tensiunile de la Kiev.
Analistul Europei de Est la EIU, Matthew Sherwood, a făcut pentru Express.co.uk un istoric al conflistului ruso-ucrainean: „Conflictul datează din 2014 când Rusia a invadat și a anexat ilegal peninsula Crimeea.
Au urmat, câteva săptămâni mai târziu, luptele din regiunea Donbas din Ucraina între forțele ucrainene și separatiștii susținuți de Rusia.
Ambele evenimente s-au produs după Revoluția Euromaidan a Ucrainei (2013-14), care a văzut eliminarea președintelui pro-rus, Viktor Ianukovici, care trăiește acum în exil în Rusia.
După mulți ani de conflicte, părțile au convenit asupra unei încetări a focului în iulie 2020, care se menține în mare parte, situația pare, însă, din ce în ce mai fragilă de la începutul anului.”