Evenimentul Zilei > Actualitate > Rusia, act provocator în Marea Neagră. Putin a trimis 15 nave de luptă
Rusia, act provocator în Marea Neagră. Putin a trimis 15 nave de luptă

Rusia, act provocator în Marea Neagră. Putin a trimis 15 nave de luptă

Situația de la granițele cu Ucraina devine din ce în ce mai tensionată. Rusia a mobilizat 15 nave după ce SUA au trimis două nave de război pentru a sprijini Kievul.

O escaladare a unor tensiuni dintre Rusia și USA l-a făcut pe Putin să trimită în Marea Neagră 15 nave care în mod normal aveau ca teritoriu Marea Caspica. Totul a plecat de la faptul că SUA au trimis două nave de război în Marea Neagră pentru a sprijini Kievul în lupta contra Rusia și contra frontierelor baricadate de soldații ruși.

Potrivit comunicatului menţionat, deplasarea a 15 nave – între care trei canoniere şi opt nave rapide de desant, acest lucru face parte din procedura ”de rutină” de trecere în revistă a capacităţilor forţelor armate ruse la încheierea sezonului de iarnă.

SUA au comunicat pe cale diplomatică vinerea trecută Turciei trimiterea a două nave de război în Marea Neagră în conformitate cu prevederile tratatului de la Montreux (1936), care acordă Ankarei controlul asupra Strâmtorii Bosfor. Navele americane vor rămâne în zonă până la data de 4 mai, după cum a transmis Washingtonul.

SUA continuă să trimită şi avioane de recunoaştere în spaţiul aerian internaţional de deasupra Mării Negre, iar miercurea trecută două bombardiere americane au realizat misiuni în Marea Egee.