Rețetă de hamburgeri cu dovleac și orez. Un preparat numai bun de făcut în perioada Postului

Rețetă de hamburgeri cu dovleac și orez. Un preparat numai bun de făcut în perioada PostuluiBurger. Sursa foto: Dreamstime.com

Perioada Postului poate reprezenta adesea o adevărată provocare pentru gospodine, asta din cauză că rămân fără idei de preparate. Hamburgerii de dovleac și orez sunt o variantă perfectă pentru a mai diversifica meniul.

Totul este gata în doar jumătate de oră, având în vedere că pentru această rețetă nu avem mari bătăi de cap. O atenție deosebită trebuie să acordăm  preparării chiftelei din dovleac și orez.

Ingrediente necesare

  • 150 g dovleac
  • 40 g orez
  • jumătate de linguriță de turmeric
  • jumătate de cățel de usturoi
  • jumătate de linguriță de boia afumată
  • o lingură de făină
  • chili (după gust).

Mod de preparare - hamburgeri cu dovleac și orez

De asemenea, acest tip de hamburger este și o variantă sănătoasă, deoarece are doar 170 de calorii și este bogat în betacaroten, vitamina A, antioxidanți și fibre. Primul pas este să punem la fiert orezul, conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Când este gata, îl condimentăm cu sare, turmeric, boia, chili și usturoi.

În timp ce orezul e pe foc, putem trece la prepararea dovleacului. Există mai multe modalități de gătire a acestuia. Îl putem lăsa șase minute la cuptorul cu microunde, 30 de minute la cuptor sau 20 de minute la aburi.

După ce orezul și dovleacul sunt gata, se pasează cu ajutorul unui blender sau robot de bucătărie. Se gustă toată compoziția și se mai adaugă condimente, în funcție de gustul fiecăruia.

Totul se dă la rece pentru zece minute aproximativ, iar apoi se scoate și se pune în compoziție o lingură de făină. Totul se amestecă bine, până ce făina e încorporată. Cu ajutorul unei linguri și a mâinilor umezite cu apă, se formează hamburgeri de dovleac cam de aceeași mărime.

Într-o tigaie încingem puțin ulei și gătim hamburgerii timp de cinci minute, la foc mediu sau până par rumeniți. Se servesc fie într-o chiflă cu salată și diverse legume sau doar ca pe o chiftea, cu o garnitură de cartofi și legume, potrivit retete.unica.ro.

Recomandat este însă ca chifteaua de hamburger să se prepare la cuptor, fără ulei, deoarece acesta nu este un produs de post. În Postul Paștelui, cel mai aspru post al Bisericii Ortodoxe, uleiul poate fi consumat, în principal, doar în zilele de sâmbătă și duminică.