Filmarea explozivă apărută în luna februarie ne arăta cum un conclav de ziariști specializați în justiție și un procuror plus un judecător stăteau la bere, de fapt cam vreo 25 de beri, punând țara la cale. În materie de justiție.

Era vorba despre personaje pe care deja le cunoașteți: procurorul Horațiu Radu, candidat la șefia Parchetului General, judecătorul de Penal de la Tribunalul Ilfov Răzvan Păștilă, jurnalistul Alex Costache de la TVR, din când în când semnatarul unor articole pe G4Media sub pseudonim și Cosmin Savu, ziarist ProTV la emisiunea “România, te iubesc”.

Cei patru au chefuit timp de cinci ore punând la cale lucruri numai de ei știute. Intrați în plasa paparazilor, filmarea a fost distribuită pe România TV și preluată de majoritatea presei. La acel moment spuneam că imaginile prezentate erau o ilustrare a mizeriei combinațiilor dintre magistrați și jurnaliști care scriu despre magistrați.

Scandalul iscat s-a transformat într-un dosar penal. Ca pe vremurile bune ale Binomului, s-a sesizat cine trebuia! Culmea a fost dată de modul în care s-a făcut sesizarea asupra acestui caz. Celebrul procuror militar Bogdan Pîrlog, în seara zilei de duminică, ziua difuzării, s-a autosesizat printr-un referat pe care tot el a pus rezoluția de repartizare a dosarului către Bogdan Pîrlog. Audierile au avut loc la foc automat, deși nu exista nici cea mai mică umbră de competență a Parchetului Militar.

Ulterior, într-o intervenție în emisiunea lui Victor Ciutacu de la România TV, procurorul Horațiu Radu ne-a explicat că domnia sa nu a făcut nicio sesizare, că nu se consideră lezat, deci  nu a făcut nicio plângere. Însă surse judiciare ne-au furnizat informații diferite, ceea ce ne arată că afirmația procurorului Horațiu Radu este la fel de adevărată ca și cea privind relația sa cu fostul prim-adjunct al directorului SRI Florian Coldea. În sensul în care domnia sa a depus o plângere la DIICOT pe motiv de încălcarea legii siguranței naționale, după cum a avut o relație de colaborare cu fostul prim-adjunct al directorului SRI.

Numai că  lucrurile au luat o întorsătură normală odată cu rezolvarea conflictului de competență pozitivă de către conducerea Parchetului General, care a decis că procurorul militar Bogdan Pîrlog este obligat să trimită dosarul la DIICOT.

Astfel Rețeaua Deontologilor primește o grea lovitură: toată îmbârligătura pe care o gândiseră pentru apărarea reputației pătate de cheful cu bere, s-a prăbușit. Din strădania stupidă a procurorului militar Bogdan Pârlog, demnă de predat la la Facultatea de Drept n-a mai rămas nimic. De fapt, a rămas un referat de autosesizare semnat de Bogdan Pîrlog, având rezoluție de repartizare a dosarului către Bogdan Pîrlog, semnată de Bogdan Pîrlog.

La așa deontologi, așa competență…