”Rețeaua Deontologilor” în anchetă. Cine o face și ce articole din lege au încălcat magistrații la beția cu jurnaliștii
- Simona Ionescu
- 25 februarie 2020, 18:30
Scandalul de presă din jurul Rețelei ”Deontologii” s-a transformat într-un dosar penal, aflat în lucru la Parchetul Militar București. Informația a transmis-o chiar prim-procurorul Bogdan Pîrlog, prin intermediul site-urilor G4media, a lui Dan Tapalagă, și Hotnews.
Procurorul a comunicat că dosarul despre cheful cu bere al adjunctului procurorului general Horațiu Radu, judecătorului Răzvan Păștilă și jurnaliștii Alex Costache (TVR și G4media) și Cosmin Savu (ProTv) a fost deschis în sfânta zi de duminică, ca o urgență. Luni a fost audiat Alex Costache, iar azi (marți) era anunțat pentru declarații Cosmin Savu, urmând procurorul șef, aspirant la funcția de procuror general, și judecătorul Răzvan Păștilă.
Deocamdată nu știm dacă pe lista audierilor mai există și ale persoane, nu știm cine este militarul invocat ca fiind parte în dosar ca să atragă competența Parchetului Militar. Nu știm nici dacă prim-procurorul militar Bogdan Pîrlog, fondator al Asociației ”Inițiativa pentru Justiție” are dezlegarea morală și legală ca să se ocupe de cercetarea cauzei, după ce l-a reclamat public pe ministrul Justiției Cătălin Predoiu că a propus în fruntea Parchetului General și DIICOT două procuroare care nu au obținut aviz pozitiv de la CSM. E vorba de Gabriela Scutea ș Giorgiana Hosu, pentru care președintele Iohannis a semnat decretele de numire în funcții.
De altfel, Evenimentul zilei a adresat oficial Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și Inspecției Judiciare întrebări pe marginea acestui subiect. Mai ales că, în ziua în care prim-procurorul Pîrlog ne-a spus că îl audia pe Alex Costache, trimitea către CSM o petiție. Prin Asociaţia sa "Iniţiativa pentru Justiţie" a transmis o cerere de apărare a independenţei autorităţii judecătoreşti în ansamblul său, document adresat preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Nicoleta Ţînţ. În context, ca și jurnaliștii pe care zice că-i cercetează acum, Pîrlog reclama faptul că ministrul Justiţiei şi Președintele nu au ţinut cont de avizele negative pe care CSM le-a dat în cazul Gabrielei Scutea pentru funcţia de procuror general şi al Giorgianei Hosu pentru funcţia de şef al DIICOT.
Așa cum am spus, așteptăm lămuriri de la instituțiile statului cu privire la competențe. Știm, însă, ce prevede Codul deontologic al judecătorilor și procurorilor, de care vor trebui să țină seama procurorii militari când îi vor audia cu privire la cheful din ”unitatea Lokal” pe Horațiu Radu și Răzvan Păștilă.
Codul deontologic a fost elaborat în mandatul de ministru al Monicăi Macovei, de către CSM condus de președintele judecător dr. Dan Lupașcu.
Iată ce prevede acest cod al magistraților din 2005 (Hotărârea nr.328 din 24 aug.2005), la câteva articole!