Evenimentul Zilei > Actualitate > Primarul Sectorului 6 denunță comerțul stradal ilegal: „Nu înjurați nici primarii și nici poliția locală”
Primarul Sectorului 6 denunță comerțul stradal ilegal: „Nu înjurați nici primarii și nici poliția locală”

Primarul Sectorului 6 denunță comerțul stradal ilegal: „Nu înjurați nici primarii și nici poliția locală”

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, solicită parlamentarilor adoptarea unui act normativ în vederea combaterii comerțului ilegal.

Primarul Ciprian Ciucu arată, într-o postare publicată pe contul său de Facebook, situația în care s-a ajuns, în București, din cauza comercianților ilegali care ocupă domeniul public. El a precizat că responsabili pentru această situație sunt parlamentarii care au abrogate Legea privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite.

„Dacă ați observat acest nou fenomen în care trotuarele și gurile de metrou arată ca în anii ’90, pline de comerț ilegal, nu înjurați nici primarii și nici poliția locală, gândurile dumneavoastră bune ar trebui să se îndrepte către parlamentarii care au inițiat și votat abrogarea Legii privind protejarea populației împotriva unor activități de producție, comerț sau prestări de servicii ilicite”, a arătat Ciprian Ciucu, în postarea pe care și-a ilustrat-o cu mai multe fotografii în care sunt surprinși comercianții iliciți.

Potrivit spuselor sale, în lipsa acestei legi, polițiștii locali nu mai au la dispoziție pârghiile necesare pentru a confisca marfa scoasă la vânzare ilegal. Aceștia pot doar să taie amenzi pe care practicanții  acestui tip de comerț ilegal nu le plătesc.

„Legea asta permitea Poliției Locale să confiște marfa acelora care: (1) se instalează ilegal acolo unde este vadul comercial mai bun, luând din veniturile și clientela comercianților din piețe, de bună credință, care vând legal; (2) pun siguranța populației în pericol, sustrăgându-se controlului și având marfă neverificată de nimeni; (3) își aduc marfa cu mașini (nu chiar ieftine), cu mașini din provincie și își folosesc mamele în vârstă (pentru a sensibiliza populația) pe post de vânzătoare (fenomen observat de către poliția locală); (4) vând diferite legume, fructe, chiloți, maieuri și diverse alte mărfuri și afectează vizual mediul urban”, a mai scris primarul din Sectorul 6 în postarea de pe Facebook.

Primarul solicită o nouă lege

Practic, susține primarul Sectorului 6, în lipsa acestei legi, comercianții le râd în nas polițiștilor locali, fluturându-le, în față, teancurile de amenzi neplătite.

„Acum legea nu mai este, deci nu mai putem confisca marfa. Doar dăm în neștire amenzi, amenzi pe care nu le plătesc, și nu le sunt imputate în localitățile lor, și se fălesc chiar că nimeni nu le poate face nimic și le vântură în față polițiștilor locali teancul de amenzi neplătite”, a mai scris primarul Ciucu.

El și-a încheiat postarea cu un apel adresat parlamentarilor, solicitându-le să rezolve această situație și să emită o nouă lege care să acopere vidul legislativ.

„Data viitoare când vreun parlamentar mai are astfel de idei crețe (nu știu cine a avut inițiativa, dar sper să nu fi fost PNL), ar trebui să ne întrebe și pe noi, pe cei din prima linie a administrației publice! Cer Parlamentului să rezolve acest vid legislativ! Până atunci, gândurile noastre de bine…”, a încheiat primarul.