Vaccinurile anti-COVID invadează internetul. Comerț ilegal, departe de ochii autorităților
- Ionel Sclavone
- 9 aprilie 2021, 20:34
Vaccinurile anti-COVID sunt scoase la vânzare pe internet, ilegal, departe de ochii autorităților. Ofertele sunt în creștere deși nu există garanția că produsul livrat nu este un fals.
Vaccinurile anti-COVID se vând ilegal pe internet. Pe dark-web (internetul ascuns), ofertele de vaccinuri anti-COVID, în special fabricate în China, au explodat, conform Antena 3. Se face comerț ilegal cu astfel de produse, departe de ochii autorităților.
Jurnaliștii CNN au prezentat, într-un material cum ajung grupările infracționale să facă bani în timpul pandemiei. Deși în prezent, vaccinurile anti-COVID nu pot fi vândute, legal, persoanelor private, acest lucru este posibil pe dark web. Pe piața neagră digitală, departe de ochii autorităților, vaccinurile anti-COVID se vând fără nici un fel de restricții. Iar cei ce le comercializează promit satisfacție totală.
„Putem observa că oferta s-a triplat în trei luni. Deci crește în mod constant. La început vindeau medicamente, tratamente, apoi au fost create vaccinurile, iar după asta au început să apară din ce în ce mai multe astfel de anunțuri, despre vaccinuri.
Iar pe măsură ce s-a adus în discuție redeschiderea societății, pe măsură ce s-a vorbit despre o revenire la normal, a crescut interesul în comercializarea testelor negative, iar acum că a început campania de vaccinare, găsim şi oferte de pașapoarte de vaccinare”, a relatat, pentru jurnaliștii CNN, Derek Middlemiss.
Acesta este reprezentantul unei companii care oferă soluții pentru securitate pe internet şi investighează de mai multe luni fenomenul.
În ofertele postate pe internet se regăsesc, de regulă, vaccinurile chinezești, Sinofarm, dar și cele dezvoltate în Statele Unite, Moderna, Pfizer sau Johnson&Johnson.
Vaccinul cumpărat nu a mai fost livrat
Deși oferta este foarte vastă, nu întotdeauna furnizorii sunt serioși. Reprezentantul companiei de securitate a relatat că a încercat să cumpere un vaccin Sinovac – dezvoltat de China - de pe dark web în luna ianuarie. Prețul acestuia a fost de 750 de dolari în bitcoin.
Însă, deși a plasat comanda de mai bine de trei luni, vaccinul nu i-a fost livrat. Drept urmare, Derek Middlemiss atrage atenția că este foarte posibil ca o parte din oferte să fie neserioase.
„Nu avem nicio dovadă că cineva a reușit să cumpere vreun vaccin şi apoi să-l fi primit”, avertizează reprezentantul companiei de securitate pe internet.
Falsificatorii de vaccinuri acționează pe piață
Interpol a lansat, încă de anul trecut, un avertisment global legat de faptul că rețelele de crimă organizată vor încerca să profite de pe urma pandemiei. Polițiștii au reușit să destructureze, luna trecută, o rețea de distribuție a vaccinurilor false, care opera pe două continente. Operațiunea s-a soldat cu peste 80 de arestări în două ţări şi mii de doze de vaccinuri false scoase de pe piața, înainte de a face rău cuiva.
Atât Interpol cât şi companiile de specialitate avertizează împotriva achiziționării de vaccinuri anti-COVID de pe Internet. Serul promis poate să nu ajungă niciodată la cumpărător, iar dacă ajunge, niciodată acesta nu poate fi sigur că ceea ce a achiziționat este un produs original.