Acord semnat între România și Ungaria pentru înființarea unei Camere de Comerț. Cele două state au devenit elemente indispensabile

Acord semnat între România și Ungaria pentru înființarea unei Camere de Comerț. Cele două state au devenit elemente indispensabile sursă foto: Ariva EvZ

România și Ungaria au înființat o Cameră de Comerț ce va avea sediul la Budapesta și va juca un rol extrem de important pe piața mărfurilor.

România şi Ungaria au ajuns la un acord, vineri, pentru înființarea unei Camere de Comerţ Ungaria-România, cu sediul la Budapesta, după cum a anunțat Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR).

Camera de Comerţ şi Industrie a României şi Camera de Comerţ şi Industrie a Ungariei au semnat un Memorandum de Înţelegere, în cadrul Forumului Economic România - Ungaria, desfăşurat la Budapesta. Ceremonia a avut loc în marja celei de-a VIII-a sesiuni a Comisiei Mixte Guvernamentale de Cooperare Economică România - Ungaria.

Ovidiu Ioan Silaghi, secretarul general al CCIR, a spus că România asigură accesul mărfurilor ungureşti către pieţele Orientului Mijlociu şi Îndepărtat prin coridorul dunărean şi prin Portul Constanţa.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cameră de Comerț comună între România și Ungaria

„Este foarte important, atât pentru România, cât şi pentru Ungaria, ca cele două state să aibă o relaţie economică puternică. Există o multitudine de elemente concrete de interes comun, care, valorificate optim, pot determina creştere economică de ambele părţi.

Este relevant faptul că România asigură accesul mărfurilor ungureşti către pieţele Orientului Mijlociu şi Îndepărtat prin coridorul dunărean şi Portul Constanţa, iar pe de altă parte prin Ungaria sunt tranzitate mărfurile româneşti având ca ţintă pieţele din Europa Centrală şi de Vest. De asemenea, nu trebuie uitată preocuparea ambelor state pentru obţinerea independenţei energetice, atât prin proiectul BRUA, de interconectare a sistemelor de transport al gazelor Bulgaria - România - Ungaria - Austria, precum şi proiectul AGRI, de distribuţie a gazelor naturale, pe relaţia Azerbaidjan - Georgia - România - Ungaria. Astfel, cele două state au devenit elemente indispensabile ale pieţei energetice europene, cu un rol extrem de important în regiune”, a spus Ovidiu Silaghi.

„Se va oferi un sprijin substanţial companiilor româneşti şi maghiare”

Ssecretarul general al Camerei de Comerţ şi Industrie a Ungariei, Peter Dunai, a declarat că peste 14.000 de companii maghiare fac afaceri în România. „Prin semnarea acestui memorandum, se va oferi un sprijin substanţial companiilor româneşti şi maghiare care doresc să investească în cele două state.

De-a lungul timpului, am avut o relaţie excelentă cu Camera Naţională din România, iar acest document este numai o consemnare a acestui fapt. Sperăm ca lucrurile să revină la normal cât mai curând, iar companiile ungureşti să-şi reia participarea tradiţională la târgurile şi expoziţiile organizate de partea română”, a spus Dunai.