De la Budapesta la Washington DC, acest sistem de apărare aeriană e pe post de umbrelă strategică

De la Budapesta la Washington DC, acest sistem de apărare aeriană e pe post de umbrelă strategică

Arhitectura deschisă a sistemului NASAMS cu două tipuri de rachete permit actualizări continue, asigurându-se că acesta poate fi adaptat la noi amenințări și misiuni.

Potrivit publicației americane NationalInterest, NASAMS (Norwegian Advanced Surface to Air Missile System) este unul dintre cele mai de succes proiecte de apărare din Norvegia, câștigând teren și în state ca Indonezia sau Finlanda. În plus, bateriile NASAMS formează singurele sisteme de apărare statică împotriva rachetelor sol-aer (SAM) din Statele Unite, protejând și cerul Washington DC.

Cu toate acestea, în momentul în care a fost demarat proiectul NASAMS, nimeni nu avea așteptări prea mari. Norvegia căuta pur și simplu o rachetă care să poată înlocui SAM-urile Nike Hercules. Dar, în proiectarea unui sistem care să-l înlocuiască, au dat lovitura, realizând unul dintre cele mai modulare și mai flexibile rachete sol-aer dezvoltate de o națiune NATO.

Povestea NASAMS începe în anii 1980, când Norvegia lua în calcul o reînnoire totală a sistemelor sale de apărare antiaeriană, care constau din baterii Nike Hercules. A fost comandat un studiu, numit „Studiul Hawk”, pentru a analiza modul în care noul sistem german Roland II s-ar compara cu un sistem Hawk modernizat. Studiul a implicat calculatoare care rulează simulări ale diferitelor misiuni de atac aerian. Rezultatul a fost că diferite sisteme de apărare aeriană erau preferabile pentru diferite regiuni. În regiunile prioritare (Trondheim), simularea a descoperit că Hawk-ul actualizat este un sistem mai bun. Recomandările au fost luate în considerare și a fost dezvoltat un sistem de comandă și control modernizat Hawk și apărare aeriană sub numele NOAH (Norwegian Advanced Hawk). Acest sistem a fost pus în funcțiune în anii 1980. Ulterior, după integrarea noului AMRAAM american (Advanced Advanced Range-Range Mid-Range Air-to-Air Missile), sistemul nou creat s-a numit NASAMS. A fost achiziționat pentru a înlocui bateriile Nike Hercules, dar în cele din urmă a înlocuit și bateriile NOAH. NASAMS avea și avantajul costului față de NOAH, deoarece AMRAAM era mai ieftin de produs în raport cu rachetele Hawk mai mari.

Ne puteți urmări și pe Google News

Sistemul NASAMS are și un radar activ 3D Raytheon AN/MPQ-64F1 Sentinel, un sistem pasiv electro-optic și cu senzori în infraroșu. Plus unul sau mai multe lansatoare multiple ce permit folosirea mai multor tipuri de rachete.

Gama largă și caracteristicile de precizie ale NASAMS (în mare parte datorate căutătorului american avansat din AMRAAM)l-au făcut într-un bun căutat export. Recent, un sistem NASAMS 2 a fost vândut Indoneziei, dar și Ungariei.

Unul dintre principalii concurenți ai NASAMS este racheta rusească Buk.

NI subliniază că sistemul NASAMS 2 este, fără îndoială, cel mai eficient în suprimarea inamicului, mai mult decât lansatorul Buk, care trebuie să pornească radarul pentru a ghida racheta către țintă. Totodată, sistemul NASAMS 2 poate fi lansat fără blocare radar datorită capacității de a utiliza sistemul electro-optic.