Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > De la Horthy la Orban. Cu Ungaria între vagoane
De la Horthy la Orban. Cu Ungaria între vagoane

De la Horthy la Orban. Cu Ungaria între vagoane

M-am cam săturat de toți pseudo-intelectualii care reproșează nu doar guvernanților vremelnici, ci și poporului român că nu am fost consecvenți. Că nu am fost statornici în politica noastră externă. Că vezi Doamne așa suntem noi trădători. Oamenii sunt doar niște habarniști, niște lăutari penibili care cântă după ureche. Și aia proastă.

România a intrat în război în 1914 alături de Puterile Centrale (Germania și Austro-Ungaria), deși ne lega tratatul de la 1883 pentru că nu avea motiv. E drept că România a fost ocrotită timp de 3 decenii de orice cotropire rusă, dar Austro-Ungaria nu fusese agresată de Serbia, ci dimpotrivă.

Ca urmare a atentatului de la Sarajevo, Austro-Ungaria amenința Serbia. Cazul se numește „casus foederis”, iar eminenții juriși români de atunci – cu studii la Paris, nu la Biotera – au explicat acest lucru. Mai exact un fel de Articolul 5 din tratatul NATO care prevede ca fiecare stat al Alianței să ajute orice alt stat membru în cazul unui atac. Nu în cazul unei agresiuni!

În al Doilea Război Mondial România a intrat după ce Uniunea Sovietică printr-um ultimatum ne-a răpit Basarabia și Bucovina. Chiar Molotov recunoaște cinic în memoriile sale („Conversații cu Molotov. În cercul puterii comuniste”, editura Corint 2017) că Bucovina nu a fost niciodată rusească, dar ce mai conta… Deci asta cu trădarea românească nu merge…Oricând vorbim și de 23 august 1944 când Puterile Occidentale ne-au impus să ne predăm lui Stalin (parte a „Națiunilor Unite”).

Dar să revenim la prezent. La consecvența unora. Știre nebăgată în seamă în România: „Morawiecki, Orban și Salvini au pus bazele unui „bloc politic pro-Putin”. După umila mea părere sub lozinca – „O integrare europeană care respectă suveranitatea naţională, familia, creştinismul”, apărarea valorilor „tradiţionale” – Orban face jocul lui Putin. Sparge blocul european!

Nu pricep de ce este ajutat Țarul de la Kremlin, declarat recent cel mai frumos bărbat din Rusia, de premierul Orban. Din câte cunosc Ungaria e țară NATO, iar în Federația Rusă recunoaște – are scris negru pe alb în strategia sa de securitate care e publică că NATO este principalul inamic!

Iar joc dublu al Ungariei? Nici nu m-ar mira. Aliată cu Hitler, Ungaria a fost prima care a negociat cu sovieticii. Miza lui Horthy? Un „23 august maghiar” o întoarcere a armelor, Ungaria urmând să primească în schimbul trădării toată Transilvania. Apoi frenezia comunistă, Tărgu Mureș etc…

Unii zic că Orban trebuie admirat pentru că nu urmărește decît interesul propriei națiuni. Așa o fi, dar atunci nu te mai implica în construcții gen UE și NATO. Nu poți fi vorba românului cu fundul în două luntre. Până la urmă riști așa cum Ungaria a mai pățit-o să cazi între vagoane!