Evenimentul ZileiActualitateAchiziție suspectă la Poliția Română. Bastoane cu electroșocuri cumpărate în pandemie

Achiziție suspectă la Poliția Română. Bastoane cu electroșocuri cumpărate în pandemie

Achiziție suspectă la Poliția Română. Bastoane cu electroșocuri cumpărate în pandemie
Poliția Română a făcut o achiziție de bastoane cu electroșocuri în timpul pandemiei, din China, prin intermediul unei firme de apartament.

În primăvara trecută, Poliția Română a făcut o achiziție de bastoane cu electroșocuri în plină pandemie. Această achiziție s-a făcut din China, prin intermediul unei societăți comerciale de apartament, după cum relatează Antena 3.

Pe 13 mai 2020, Poliţia Română a încheiat trei contracte, prin negociere fără publicare prealabilă, în valoare totală de 1,6 milioane de lei. În baza acestora au fost achiziționate:

– 4000 de căşti de protecţie cu vizor, în valoare de 582.624 lei cu TVA;

– 400 complete de blocare trecere auto de 259.086 lei cu TVA;

– 4000 bastoane cu eletroşocuri de 509.320 lei cu TVA.

Achiziție de bastoane în pandemie

Un baston cu electroșocuri ar fi fost achiziționat din China cu cel mult 18 dolari şi a fost revândut la IGPR cu 32 de dolari. Firma câştigătoare a fost Tradeco Engineering DCC SRL care, în urma tranzacției a făcut un profit de peste 200.000 de lei, după cum relatează sursa citată.

Societatea este deținută de un anume Drăgoi George Claudiu. Aceasta figurează pe portalul de achiziții publice, SEAP, cu 26 de achiziții directe, 10 proceduri simplificate şi patru licitaţii.

Anul trecut, în pandemie, Tradeco ar fi câştigat contracte în valoare de aproape un milion de euro, cele mai multe prin încredințare directă.

Bastoane de calitate proastă

Surse din IGPR susțin că achizițiile nu erau justificate la momentul respectiv. Potrivit acestora, ar fi fost de preferat ca autoritățile să facă stocuri de materiale sanitare, măști, dezinfectanți etc. Aceasta cu atât mai mult cu cât jumătate bastoane nu funcționau, conform Antena3, care citează din procesul verbal de recepție.

Se pare că bastoanele au început să cedeze, la scurtă vreme după ce au fost împărțite polițiștilor de la Ordine Publică.  O parte dintre ele s-au rupt, iar în cazul altora arcurile electrice nu funcționează. De altfel, agenții au și renunțat să le mai ia în patrulare, susțin sursele citate.


Accesează: