Ungaria va cumpăra din Statele Unite componente ale sistemului de apărare antiaeriană Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM), conform unei declaraţii de intenţie semnate miercuri la Budapesta de ministrul ungar al apărării Tibor Benko şi ambasadorul SUA în Ungaria, David Cornstein, informează MTI şi Ambasada SUA la Budapesta.

Reamintim că departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare de 60 de rachete anti-aeriene AIM-120C-7 / C-8 AMRAAM-ER către Ungaria, a anunțat Agenția SUA de Cooperare pentru Securitate în Apărare (DSCA).

Vânzarea echipamentelor aferente, este executată prin programul de vânzări militare externe din SUA (FMS). DSCA, care supraveghează vânzările FMS, a livrat certificarea necesară notificând Congresului SUA despre această posibilă vânzare pe 8 mai.

Vînzarea vine în sprijinul achiziționării de către Ungaria a sistemul de rachete anti-aeriene (NASAMS). NASAMS este un sistem de apărare aeriană distribuită și în rețea, de lungă durată, lungă și lungă, dezvoltat de Norvegia Kongsberg Defense & Aerospace și Raytheon din SUA. Este prima aplicație bazată pe suprafață pentru rachetele aer-aer AMRAAM, iar aceste noi rachete sunt denumite SLAMRAAM (Surfaced Launched AMRAAM).

Achiziţia în valoare de 1 miliard de dolari se înscrie în programul SUA pentru Vânzări militare în străinătate (Foreign Arms Sales), tranzacţia urmând să fie finalizată până la 30 septembrie a.c..

Ministrul ungar al apărării a precizat că sistemul va fi folosit în principal cu rol de descurajare, dar şi pentru creşterea securităţii şi pentru antrenament. Sistemul este produs de compania Raytheon Technologies.

Ambasadorul american a subliniat la rândul său că este vorba de cea mai mare achiziţie de armament din istoria cooperării militare dintre Ungaria şi Statele Unite şi a asigurat că acest sistem de apărare antiaeriană, folosit deja în mai multe ţări, este compatibil cu standardele NATO, adăugând că speră ca Ungaria să nu fie nevoită niciodată să-l folosească.

Ungaria, membră a NATO, şi-a intensificat eforturile de apărare sub mandatul premierului Viktor Orban, crescând bugetul alocat apărării de la 0,95% din PIB în 2013 la 1,21% în 2019, notează Agerpres.