Afacere de proporții făcută de Poliția Română. Cum au fost achiziționate 25.000 de pistoale

Afacere de proporții făcută de Poliția Română. Cum au fost achiziționate 25.000 de pistoale

În luna mai, au fost cumpărate arme noi pentru a le schimba pe cele vechi, uzate moral și fizic. Afacerea a fost foarte profitabilă

Inspectoratul General al Poliției Române (IGPR) a achizițioant, în luna mai a acestui an, 25.000 de pistoale Beretta, pentru a înlocui armamentul vechi și depășit tehnic și moral. În doar cinci zile a fost pus la punct referatul de necesitate, iar oferta a fost lansată către șapte societăți comerciale.

În condițiile în care România se afla la acea vreme în stare de urgență, așa că negocierea a avut loc fără publicitate prealabilă. În plus, exista și o hotărâre a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), conform unui material difuzat în cadrul emisiunii „Exces de putere” de la Antena 3.

Primul contract, semnat la data de 14 mai

A fost aleasă, pentru această achiziție de proporții, Compania Naţională Romarm SA, care nu produce pistoalele, ci le cumpără de la Beretta. Așadar, a jucat rol de intermediar.

„Primul acord-cadru este semnat în ultima zi a stării de urgenţă, pe 14 mai. Adjunctul şefului IGPR cu competenţe în zona logistică şi de achiziţii intră subit în concediu medical cu o seară înainte şi nu semnează documentele. Actele sunt semnate de directorul general al Romarm şi de şeful de atunci al IGPR, Liviu Vasilescu”, conform sursei citate.

De ce au contestat rezultatul

Reprezentanții companiei care a pierdut contractul în favoarea Romarm a decis să conteste rezultatul, iar Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) i-a dat dreptate şi a dispus, la data de 25 iunie, anularea contractului-cadru. Între problemele semnalate de cei de la CNSC se numără faptul că nu a fost demonstrat de către reprezentanții Romarm, cu privire la pistoalele respective, că „distanţa dintre punctul mediu a 5 lovituri în ţinta plasată la 25 de metri şi punctul de control care coincide cu punctul lovit este mai mică de 50 mm”. Nici compatibilitatea dintre pistol şi toc nu a fost probată, şi nici alte aspecte tehnice.

În aceste condiții, IGPR încheie la data de 10 iulie un nou acord-cadru, tot cu Romarm, suma fiind aceeași ca în primul contract. Pistoalele au ajuns în România în două tranșe: primele două de câte 10.000 de bucăți, cea de-a doua în 5.000.

Un pistol a fost achiziționat cu suma de 1.630 de lei. Romarm a plătit 7,18 milioane de euro li a rămas cu un profit de 2,7 milioane de euro.

 

 

Ne puteți urmări și pe Google News