Evenimentul Zilei > EVZ Special > Exclusiv EvZ. Troc politic la Sectorul 1. ADP pentru votarea bugetului „ilegal” al lui Clotilde
Exclusiv EvZ. Troc politic la Sectorul 1. ADP pentru votarea bugetului „ilegal” al lui Clotilde

Exclusiv EvZ. Troc politic la Sectorul 1. ADP pentru votarea bugetului „ilegal” al lui Clotilde

După câteva luni de conflicte dure, reprezentanţii PNL şi cei ai USR PLUS au decis să treacă peste toate diferendele şi să semneze „un acord de colaborare politică şi administrativă în cadrul Primăriei Sectorului 1”.

PNL şi USR PLUS au semnat un acord-cheie! Documente obţinute în exclusivitate de EVZ. În prim-plan apar Clotilde Armand, primăriţa Sectorului 1, dar şi Sebastian Burduja, liderul PNL Sector 1. Amintim că cei doi lideri politici s-au contrat de mai multe ori de la începutul anului.

Totuşi, cea mai mare problemă între cele două părţi a fost cea legată de votarea bugetului PS1. Cei care au refuzat au fost chiar liberalii, ai căror consilieri au susținut că proiectul de buget trimis de Clotilde Armand.

PNL Sector 1 a motivat că bugetul este ilegal din cauză că nu ține cont de o decizie a Tribunalului București, prin care a fost suspendată o hotărâre a Consiliului PS1 de la începutul lui decembrie. este vorba despre reorganizarea unor structuri ale primăriei. Mai mult, liderii PNL au acuzat-o pe Clotilde Armand că acționează ca interlopii. Evenimentul Zilei a oferit documente exclusive și explozive.

PNL şi USR PLUS au semnat un acord-cheie

În apărarea ei, Clotilde Armand a precizat că Prefectura București și Agenția Națională Funcționarilor Publici (ANFP) s-au pronunțat deja asupra sentinței instanței, care se aplică doar pentru viitor. Astfel, sentinţa nu afectează „nici validitatea și valabilitatea drepturilor și obligațiilor născute în baza actului administrativ a cărui executare a fost suspendată”.

Mai simplu spus, cea care conduce Sectorul 1 a subliniat că din punctul ei de vedere, bugetul este legal și poate fi votat. Totuşi, bugetul a fost respins de cinci ori până acum cu voturile PSD și PNL. Aşa s-a ajuns la un blocaj în cadrul Primăriei Sectorului 1, iar cetăţenii acestui sector au simţit-o din plin.

Amintim că Sebastian Burduja şi Clotilde Armand se ciocneau prima dată spre finalul lunii ianuarie, după ce primăriţa acuza consilierii liberali că refac USL. „USL trăiește la Sectorul 1”, spunea Armand, care mai departe completa că „păcatul” liberalilor este că nu sunt de acord cu toate propunerile venite „de la cei pe care îi considerăm parteneri, nu «șefi»”.

 

De unde a pornit scandalul

Decizia lui Clotilde Armand survine în ciuda faptului că toți consilierii i-au explicat edilului că bugetul nu poate fi aprobat în forma actuală a organigramei, adică  cu doi viceprimari și  fără Administrația Piețelor, Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice și Centrul Cultural. Și asta pentru că există o hotărâre a unei instanțe care obligă primarul să revină la organigrama inițială. O decizie de care ține cont și Agenția Națională a Funcționarilor Publici (ANFP) care și-a făcut cunoscut punctul de vedere în adresa trimisă viceprimarului PNL al sectorului 1, Ramona Porumb.

”(…)Rezultă că Hotărârea Consiliului Local a Sectorului 1(…)a încetat temporar să producă efecte juridice, astfel că sub acest aspect se revine la situația anterioară reorganizării(…)Prin urmare , la acest moment, raportarea trebuie să se facă la HCL a sectorului 1(…)care era în vigoare la data anterioară aprobării HCL 291/04.12.2020”, se spune în document.

Clotilde Armand

Scandal cu ameninţări lansate de Clotilde Armand

În februarie, preşedintele PNL Sector 1 dezvăluia pe Facebook amenințările primăriţei la adresa consilierilor PNL, dar și la adresa viceprimarului Ramona Porumb căreia i-ar fi transmis că o mută din  PS1 din cauză că „a îndrăznit să nu fie de acord cu toate punctele de pe ordinea de zi a ședinței” de Consiliu Local. Acest scandal reliefa modul în care Armand conducea sectorul. Practic, PNL o acuza de atitudini dictatoriale.

Scandal între aliați la Sectorul 1. PNL și Clotilde Armand duc lupte grele pe Facebook

În martie, tensiunile erau realimentate de Clotilde Armand și consilierii PNL din Sectorul 1. Primăriţa blama alianța liberalilor cu PSD după ce consilierii locali din Sectorul 1 respingeau ordinea de zi a şedinţei care cuprindea două proiecte despre salubrizare şi Complexul Multifuncţional Caraiman.

Amintim că ambele proiecte erau considerate esențiale pentru reducerea facturilor plătite firmei Romprest (pentru salubrizare). La acea vreme, consilierii liberali s-au abținut de la vot. Cum şi-au împărţit PNL şi USR PLUS gestionarea acestor două proiecte, dar şi alte detalii spectaculoase despre PS1 puteţi afla din documentele încărcate mai jos şi prezentate în exclusivitate de jurnalistul Robert Turcescu.

Consilierii USR-PLUS nu au votat pentru şi au motivat că nu votează din cauza faptului că veniturile ar fi nerealiste și umflate. Ei au mai indicat că Nicușor Dan nu a făcut nicio reformă în administrație sau spitale.

Clotilde Armand s-a făcut de râs în ședința de la primărie. Momente incredibile la Primăria Sectorului 1

Ce nereguli au semnalat liderii PNL

Consilierii locali ai PNL au făcut un scandal uriaș când a venit vorba să voteze bugetul Sectorului 1. Aceștia și-au motivat decizia pe baza faptului că este ilegal, întrucât este construit pe baza unei organigrame suspendate de Tribunalul Bucureşti.

„O nouă săptămână, o nouă şedinţă de Consiliu Local la Sectorul 1. Deşi, faţă de precedenta şedinţă, au apărut elemente noi, care confirmă că bugetul propus consilierilor locali ignoră decizia Tribunalului Bucureşti şi este evidentă necesitatea refacerii acestuia pentru a intra în legalitate, pentru primarul Sectorului 1 legea pare să fie opţională. Proiectul de buget de pe ordinea de zi de astăzi este identic cu cel propus anterior, construit pe baza unei organigrame suspendate de Tribunalul Bucureşti. În consecinţă, consilierii PNL Sector 1 vor solicita scoaterea acestui punct de pe ordinea de zi, refacerea urgentă a proiectului de buget şi o dezbatere publică a noii forme”, s-a arătat într-un comunicat transmis de PNL Sector 1.

PNL Sector 1 a menționat că a solicitat în repetate rânduri primarului şi aparatului administrativ al acesteia, inclusiv secretarului general, să respecte legea şi decizia Tribunalului Bucureşti, să ia toate măsurile necesare pentru revenirea la organigrama anterioară hotărârii de Consiliu Local şi să refacă de urgenţă proiectul de buget, în condiţii de legalitate.

Preşedintele PNL Sector 1, Sebastian Burduja, a atras atenţia că se apropie termenul pentru votarea bugetului.

„De aproape trei săptămâni, primarul se încăpăţânează cu un proiect de buget ilegal, iar pentru PNL încălcarea legii este o linie roşie peste care nu vom trece niciodată. O somăm public să înceteze aceste scandaluri inutile şi să respecte decizia Tribunalului Bucureşti! Consilierii PNL nu vor vota un buget ilegal şi vor solicita, încă o dată, retragerea proiectului de buget şi refacerea acestuia în deplin acord cu decizia instanţei şi cu punctul de vedere al ANFP. Vor vota ordinea de zi, precum şi câteva dintre proiectele importante pentru oamenii din Sectorul 1, dar nu vor accepta pentru nimeni şi nimic să încalce legea”, a adăugat Sebastian Burduja la vremea respectivă.

Numai că, între timp, Sebastian Burduja și-a schimbat optica în privința a întregii situații.

„Sectorul 1 va avea de astăzi șansa unui buget legal, orientat pe proiecte pentru cetățeni. Acesta este rezultatul discuțiilor purtate în ultimele zile cu partenerii de guvernare locală de la USRPLUS. Câștigul este al cetățenilor, care vor fapte, nu scandaluri, rezultate, nu vorbe.

Probabil că mulți v-ați întrebat de ce a fost atâta vâlvă pe subiectul bugetului local în ultimele săptămâni. Nu ne-am îndoit nicio secundă de argumentele noastre. Legea nu se negociază. Iar respectarea deciziei unei instanțe nu se discută. Mă bucur că am găsit cea mai bună soluție, după zile de consultări. În ședința de astăzi, consilierii #PNL propun un amendament important la proiectul de buget, împreună cu consilierii USRPLUS, prin care provizionăm toate sumele necesare pentru respectarea hotărârii instanței. Astfel, bugetul intră în legalitate.

De asemenea, PNL propune o serie de amendamente prin care va susține în buget câteva proiecte strategice. Cele patru spitale importante din sectorul 1, susținute până acum de administrația locală, vor primi fondurile de care au nevoie. De asemenea, primul centru integrat din România dedicat copiilor cu sindrom Down va fi construit în Sectorul 1, în curtea parohiei Mavrogheni. Pentru prima dată după mulți ani, vor fi construite creșe noi, răspunzând unei cereri importante din comunitate, iar școlile vor primi dotările pe care le-au solicitat.

Tot prin eforturile PNL va fi demarat un proiect pilot în premieră, „Sectorul 1 de verde”, prin care mai multe școli vor deveni clădiri independente din punct de vedere energetic (prin panouri solare și fotovoltaice, pompe de căldură, grădini urbane etc.). Pentru a crește calitatea vieții, PNL a alocat peste 10 milioane de lei pentru amenajarea unor spații verzi și parcări în zonele rezidențiale.

Nu în ultimul rând, mai multe obiective istorice vor primi șansa unor proiecte de regenerare urbană, inclusiv clădirea Ciclop pentru zona Bulevardului Magheru. Dialogul pe proiectul de buget, soluțiile identificate de noi pentru intrarea în legalitate și proiectele concrete puse pe masă au (re)deschis calea unei colaborări pentru binele cetățenilor sectorului 1.

În acest nou cadru, prin preluarea atribuțiilor delegate viceprimarului PNL, Ramona Porumb, veți vedea noi proiecte liberale și o echipă în slujba dumneavoastră 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Ca până acum, dar cu toate instrumentele administrative pentru transformarea ideilor în fapte și rezultate. Închei cu un gând de recunoștință pentru fiecare vot, fiecare gând de susținere și fiecare critică din toată această perioadă. Și cu speranța că #SEPOATE. Se poate prin dialog, comunicare și parteneriat bazat pe respect, onestitate și muncă.

Înainte, împreună.”, a fost mesajul lansat de Burduja.