Evenimentul Zilei > Actualitate > Clotilde Armand, acuzată de PNL că acționează ca „interlopii”. Documente explozive scoase din sertare de liberali FOTO
Clotilde Armand, acuzată de PNL că acționează ca „interlopii”. Documente explozive scoase din sertare de liberali FOTO

Clotilde Armand, acuzată de PNL că acționează ca „interlopii”. Documente explozive scoase din sertare de liberali FOTO

Consilierii PNL au acuzat-o public pe Clotilde Armand, primarul Sectorului 1, că încalcă flagrant și cu bună știință o decizie executorie a instanței. Mai mult, liberalii au prezentat și dovada că edilul a încercat să acopere bugetul „ilegal” de la Sectorul 1

Concret, în luna martie, tribunalul București a suspendat o hotărâre de Consiliu Local privind reorganizarea mai multor instituții, inclusiv desființarea Administrației Școlilor sau a Piețelor. PNL Sector 1 a anunțat, în repetate rânduri, că nu va vota bugetul care ignoră această decizie a tribunalului, iar primarul și aparatul administrativ au dat asigurări că bugetul este perfect legal.

În plus, joi 22.04, înainte de ședința de Consiliu Local care urma să aibă loc la ora 15.00, primarul Sectorului 1 a anunțat pe Facebook că Prefectura și ANFP au „tranșat” situația și că bugetul sectorului 1 este legal. Liderul PNL Sector 1, Sebastian Burduja, a explicat însă că situația este departe de a fi lămurită și că au fost solicitate alte puncte de vedere de la mai multe ministere.

Hocus-pocus cu amendamente

Numai că, Clotilde Armand a uitat să spună este că în dimineața zilei de joi a apărut brusc un amendament la buget, semnat chiar de primar, avizat de doi directori din primărie și de primar, care arunca totul în aer. Practic, prin acest amendament se alocă milioane de euro pentru instituțiile suspendate, invocând chiar decizia amendamentului. Adică exact ce secretarul general, Lavinia Ionescu, și primarul Armand susțineau în ședințele anterioare că este deja făcut în proiectul de buget.

Iată și amendamentul (foto) prezentat ieri, înainte de a patra ședință de Consiliu Local pentru aprobarea bugetului. Aceasta însă nu a mai avut loc, întrucât nu s-a întrunit cvorumul. În acest context, boicotul consilierilor care au absentat pare de înțeles.

 

După nenumărate ședințe și discuții, în care s-a spus cu subiect și predicat de către primar și secretar general (inclusiv în ședințele de consiliu local, ale căror înregistrări sunt publice pe site-ul Primăriei) că sumele sunt provizionate și bugetul este perfect legal, acest amendament scris pe ascuns și depus chiar în ultima zi este dovada incontestabilă a incompetenței și rea credinței care domnesc la cel mai înalt nivel în administrația sectorului 1.

Tot ieri, consilierii PNL Sector 1 au solicitat, printr-un comunicat de presă, demisia secretarului general, Lavinia Ionescu, pentru multiple abateri, nereguli și neadevăruri. Ei se întreabă, pe bună dreptate, câte alte nereguli mai sunt în proiectul de buget. „Câte legi au mai fost călcate în picioare, dincolo de decizia Tribunalului București? Ce se întâmplă, de fapt, la primăria Sectorului 1?”, se arată în comunicatul liberalilor.

Istoria conflictului tranșat în justiție

Clotilde Armand este supărată pe Evenimentul zilei și acuză pentru că am fost publicația care a dezvăluit ce se petrece acolo încă din luna decembrie a anului trecut. Atunci primarul Clotilde Armand și-a convocat consilierii și a decis desființarea a trei servicii publice: Administrația Piețelor, Administrația Unităților de Învățământ Preuniversitar și Unităților Sanitare Publice și Centrul Cultural. Toate fiind considerate principalale ”găuri negre” financiare ale aparatului adminsitrativ al primăriei pe care o conduce. Dar a și aprobat, prin aceeași hotărâre, o organigramă cu doi viceprimari.

Hotărârea 291/04.12.2020 a fost atacată în instanță de Sindicatul Angajaților Administrației Domeniului Public (ADP) care a văzut în ”mișcarea” primarului și a consilierilor locali doar o formă de concediere în masă. Și nu o reorganizare, așa cum o numește edilul. ”Prin acea hotărâre, primarul Clotilde Armand avea de gând să dea afară 700 de angajați din totalul de 2.667. Era de fapt o concediere colectivă mascată”, ne-a declarat la acea vreme, sindicalistul Ștefan Novac.

Instanța a suspendat hotărârea. Pe primarul Armand nu-l interesează

Așa cum Evenimentul zilei a arătat în exclusivitate, magistrații Secției a II-a Civilă a Tribunalului București au decis recent că acea hotărâre de consiliu local este o acțiune ilegală și au suspendat-o. Asta până când instanța va lua o decizie definitivă și în ceea ce privește anularea acestei hotărâri cerută, în același dosar, de sindicatul ADP. ”(…)Prin sentința civilă pronunțată la data de 30.03.2021, Tribunalul, București – Secția a II-a Contencios Administrativ și Fiscal a dispus(…)suspendarea executării Hotărârii 291/04.12.2020(…). Cum termenul legal de cinci zile acordat de instanță pentru a fi atacată a trecut, hotărârea a devenit definitivă și trebuie pusă în aplicare.

EVZ a contactat mai mulți avocați și juriști ca să obțină un punct de vedere, întrebând dacă primarul sectorului 1 poate ignora această hotărâre a instanței. Răspunsurile lor se regăsesc în materialul de aici.

Citește și:

Exclusiv. Clotilde Armand, înfruntată de proprii consilieri. Votul pentru buget a fost blocat

Buget ilegal la Primăria Sectorului 1. Scandal între Clotilde Armand și PNL

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.