Evenimentul ZileiActualitatePreședintele României nu este de acord cu modul în care ar putea fi folosit certificatul de vaccinare

Președintele României nu este de acord cu modul în care ar putea fi folosit certificatul de vaccinare

Președintele României nu este de acord cu modul în care ar putea fi folosit certificatul de vaccinare
Klaus Iohannis crede că ar fi o discriminare ca pașaportul de vaccinare să dea dreptul de călătorie. Președintele a spus că actul poate fi folosit în alte scopuri.

Președintele României, Klaus Iohannis, nu este de acord cu un pașaport pentru vaccinare. Despre care, liderul de la Cotroceni spune că ar fi discriminatoriu. Adoptarea unei astfel de reguli nu ar fi pe placul lui Klaus Iohannis.

„Trebuie să clarific. Nu am fost reticent față e ideea unui certificat, am fost reticent față de ideea unui pașaport discriminatoriu de vaccinare. Nu cred că putem să facem o discriminare pe baza vaccinării, nu putem să împărțim cetățenii europeni în două categorii: unii să meargă în concediu și alții să nu meargă. Sunt drepturi care sunt statuate și care sunt garantate pentru toată lume”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis, despre certificatul de vaccinare

Pe de altă parte, șeful statului consideră că acest certificat care să ateste vaccinarea ar putea să fie folosit în alte scopuri. Cum ar fi cele medicale.

„Acest certificat de vaccinare poate fi folosit pentru motive medicale. De exemplu, dacă vreți să mergeți într-o țară în concediu și aveți certificatul că v-ați vaccinat, ați făcut testul și nu sunteți pozitiv sau că ați avut boala, probabil că puteți să intrați acolo fără alte formalități și fără să trebuiască să stați în carantină, este un lucru destul de important”, a mai spus președintele României.

„Nu existența certificatului este problematică, ci felul în care îl folosim”

„Nu putem folosi astfel de certificate pentru a îngrădi, de exemplu, libertatea de mișcare. Dacă o persoană nu are un astfel de certificat nu i se poate spune că nu are voie să călătorească în Europa. Are voie, dar va trebui să respecte restricțiile care sunt în vigoare pentru persoanele din statul respectiv.

Nu existența certificatului este problematică, ci felul în care îl folosim. Să îl folosim pentru motive medicale, dar să nu facem din acest instrument, un instrument al discriminării”, mai consideră Klaus Iohannis.


Accesează: