Evenimentul Zilei > Justitie > Pericol major pentru un fost deputat PSD. Poate ajunge la închisoare. Dezvăluiri noi
Pericol major pentru un fost deputat PSD. Poate ajunge la închisoare. Dezvăluiri noi

Pericol major pentru un fost deputat PSD. Poate ajunge la închisoare. Dezvăluiri noi

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a primit o veste cruntă din partea magistraților moldoveni, care l-au trimis recent în judecată.

Pericol major pentru un fostdeputat PSD. Poate ajunge la închisoare. Dezvăluiri noi. Astfel, Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) din Republica Moldova l-a trimis în judecată pe Cristian Rizea.

Amintim că în 2017, fostul social-democrat a primit cetăţenia moldovenească prin procedura de recunoaştere a cetăţeniei. Cu privire la acest aspect, PCCOCS a dezvăluit că Rizea a inclus informaţii care nu corespund realităţii în cadrul acestei proceduri, în formularul pe care l-a completat.

”Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a trimis spre examinare în judecată dosarul de învinuire a unui cetățean român, care a primit cetățenia Republicii Moldova prin procedura de recunoaștere a cetățeniei, în anul 2017.

Însă, în cadrul acestei proceduri, în formularul completat, acesta a indicat date care nu corespund adevărului. Mai exact, învinuitul a declarat oficial că nu i-ar fi incidentă interdicția de acordare a cetățeniei Republicii Moldova.

Pericol major pentru un fost deputat PSD

Totuși, la acel moment, învinuitul cunoștea cu certitudine faptul că era cercetat penal de autoritățile judiciare române și că avea statut de inculpat pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor, fapt care nu i-ar fi permis obținerea cetățeniei.

Prin urmare, procurorii PCCOCS au trimis în judecată dosarul de învinuire a acestuia pentru «declaraţia necorespunzătoare adevărului, făcută unui organ competent în vederea producerii unor consecinţe juridice, pentru sine sau pentru o terţă persoană, atunci când, potrivit legii sau împrejurărilor, declaraţia serveşte pentru producerea acestor consecinţe».

Cristian Rizea

Trebuie menționat faptul că persoana nu-și recunoaște vina pentru cele imputate. Potrivit legii, infracțiunea de care este învinuit se pedepseşte cu amendă în mărime de până la 47.500 MDL sau cu închisoare de până la 1 an cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de până la 5 ani.

Cristian Rizea poate ajunge la închisoare

Notă: orice persoană se prezumă nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței”, se arată în comunicatul Procuraturii Generale din Republica Moldova.

Amintim că în noiembrie 2020, autoritățile române au solicitat extrădarea lui Cristian Rizea, condamnat în România la patru ani și opt luni de închisoare. În acest sens, Ministerul Justiţiei a și transmis o scrisoare către autorităţile din Republica Moldova.

La data de 25 aprilie 2019, Ministerul Justiţiei a formulat o cerere de extrădare din Republica Moldova a lui Cristian Rizea, în vederea executării celor 4 ani şi 8 luni, pedeapsă aplicată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în 2019.

Solicitarea a fost transmisă la 3 mai 2019 către Ministerul Justiţiei al Republicii Moldova, care a răspuns la 7 iunie 2019, refuzând demararea procesului de extrădare.

În noiembrie 2020, președintele Igor Dodon i-a retras cetățenia lui Cristian Rizea. Mai multe detalii despre acest subiect puteți citi aici.