Evenimentul Zilei > Actualitate > Cristian Rizea, reținut în Republica Moldova. Poliția l-a ridicat după ce a rămas fără cetățenie
Cristian Rizea, reținut în Republica Moldova. Poliția l-a ridicat după ce a rămas fără cetățenie

Cristian Rizea, reținut în Republica Moldova. Poliția l-a ridicat după ce a rămas fără cetățenie

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost reținut marți, de Poliția din Republica Moldova, la câteva ore după ce i-a fost ridicată cetățenia moldovenească.

Cristian Rizea s-a ascuns timp de aproape trei ani la Chişinău, în Republica Moldova, după ce a reușit să obțină cetățenia moldovenească. Marți dimineață, însă, președintele Republicii, Igor Dodon, i-a retras cetățenia, iar după câteva ore, Cristian Rizea a fost reținut pentru audieri de ofițerii Direcţiei 1 a Inspectoratului Naţional de Investigaţii, conform presei de peste Prut.

De altfel, informația a fost confirmată oficial pentru publicația Deschide.md de căte ofițerul de presă al Inspectoratului General de Poliție, Mariana Bețivu. Potrivit spuselor acesteia, fostul deputat PSD, care în prezent nu mai are nici cetățenie moldovenească, va fi reținut pentru 72 de ore.

În cursul zilei de marți, președintele Republicii Moldova, Igor Dodona a anunțat că i-a retras cetățenia moldovenească lui Cristian Rizea, care se ascundea peste Prut, după ce a fost condamnat, în România, pentru corupție și spălare de bani.

„S-a discutat foarte mult în presă despre un oarecare Rizea, cetăţean al României, care s-a ascuns în Moldova. Vreau să vă spun că la propunerea Comisiei pentru cetăţenie, ieri am semnat un decret prin care am anulat cetăţenia acestui personaj. Deja organele competente din R.Moldova şi România trebuie să facă schimb de informaţii şi să întreprindă acţiuni pentru a-l expulza din ţară pe acest criminal, conform justiţiei din România”, a declarat Dodon, conform sursei citate mai sus.

Fostul deputat PSD Cristian Rizea a fost dat în urmărire internaţională după ce a fost condamnat la patru ani și opt luni de închisoare cu executare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani. El s-a ascuns în Republica Moldova și a fost identificat la Chișinău, în urmă cu mai bine de un an. Se pare că fostul deputat și-a asigurat din vreme scăparea făcând demersuri să obțină cetățenia moldovenească prin intermediul Ambasadei Republicii Moldova în România. El a beneficiat, se pare, de ajutorul mai multor funcționari din aparatul de stat din Republica Moldova care i-au facilitat obținerea cetățeniei.