Edward Snowden vrea cetățenie rusă. Dar e bună și cea americană

Edward Snowden vrea cetățenie rusă. Dar e bună și cea americană

În 2013, Edward Snowden a denunțat amploarea supravegherii electronice exercitate de Statele Unite și a transmis informații confidențiale presei.

Fostul consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) a Statelor Unite, urmărit de justiția americană pentru divulgare de informații clasificate, a informat, luni, că a cerut cetățenia rusă.

Edward Snowden, care s-a refugiat în Rusia din 2013, a obținut recent un permis de rezident permanent în această țară.

Snowden, în vârstă de 37 de ani a explicat pe Twitter că a cerut să-și păstreze cetățenia americană, ceea ce este acum posibil, după o schimbare recentă în legislația rusă cu privire la cetățenie și imigrație.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cererea lui Snowden pentru cetățenie rusă vine la câteva zile după ce partenera lui, Lindsay Mills, a anunțat că este însărcinată.

„Rămânem americani”

Snowden a explicat, de asemenea, că el și Lindsay Mills doresc să „rămână americani” și să-și crească fiul în conformitate cu „toate valorile americane pe care le iubim, inclusiv libertatea de expresie”.

Avocatul fostului angajat al Agenției Naționale de Securitate (NSA), Anatoli Kicenera, a explicat, la 22 octombrie, că permisul de ședere a clientului său în Rusia fost prelungit pe o perioadă nedeterminată și a precizat că acest lucru a fost posibil datorită schimbări recente în legislația rusă privind imigrația.

Edward Snowden a beneficiat anterior de un prim drept de azil de un an, apoi de un permis de ședere de trei ani, prelungit în 2017.

Fostul consultant părăsise Statele Unite după ce a transmis presei zeci de mii de documente care dovedeau întinderea activităților NSA și demonstrau amploarea supravegherii electronice exercitate de Washington.