Evenimentul Zilei > International > China avertizează Marea Britanie cu privire la „consecințele” asupra planului de cetățenie
China avertizează Marea Britanie cu privire la „consecințele” asupra planului de cetățenie

China avertizează Marea Britanie cu privire la „consecințele” asupra planului de cetățenie

China ameninţă că va lua măsuri dacă Regatul Unit extinde accesul la cetăţenia britanică pentru locuitorii din Hong Kong, a anunţat joi ambasada Chinei din Londra.

La o zi după ce Marea Britanie a declarat că va deschide o cale către cetățenie pentru 3 milioane de rezidenți din Hong Kong din cauza unei noi legi controversate de securitate, Beijingul a amenințat Londra.

În comunicatul ambasadei  chineze se arată: „Dacă partea britanică schimbă unilateral regula actuală, aceasta ar însemna o abatere de la propria sa poziţie, precum şi de la dreptul internaţional. Noi ne opunem ferm şi ne rezervăm dreptul de a lua măsuri adecvate”.

De unde a plecat totul

Regatul Unit a anunţat miercuri un plan vizând extinderea drepturilor de imigrare pentru locuitorii din Hong Kong, pe motiv că legea impusă de Beijing constituie o încălcare a autonomiei fostei colonii britanice. Acest teritoriu a fost retrocedat Chinei în 1997, cu condiţia de a păstra anumite libertăţi, precum şi autonomia judiciară şi legislativă timp de 50 de ani.

Londra prevede modificarea condiţiilor ataşate paşaportului britanic pentru teritoriile de peste mări cu scopul de a le face mai favorabile şi de a le permite deţinătorilor acestuia să vină să trăiască şi să muncească în Marea Britanie.

Sunt aproximativ 350.000 de titulari ai acestui paşaport, cifră care aproape s-a dublat de la debutul mişcării de contestare în Hong Kong împotriva puterii centrale de la Beijing în urmă cu un an. Dar 2,9 milioane de alţi rezidenţi ai Hong Kong, de fapt, toţi cei născuţi înainte de 1997, sunt eligibili pentru a obţine acest document.

„Flacăra libertății este prețioasă”

Flacăra libertăţii este preţioasă, iar Marea Britanie va face tot posibilul pentru a sprijini populaţia din Hong Kong după ce China a introdus noua lege a securităţii, a declarat joi un ministru britanic.

Suntem alături de populaţia Hong Kong-ului, a declarat Simon Clarke, secretar de stat pentru creşterea regională şi administraţia locală.

Flacăra libertăţii este foarte preţioasă şi noi am dat garanţii acelor oameni când am părăsit Hong Kong, de aceea vom face tot ceea ce ne stă în puteri pentru a asigura că aceasta este respectată, a subliniat el.

Presa britanică a raportat că oficialii britanici au chemat ambasadorul chinez să se întâlnească în ziua următoare publicării comunicatului, după ce China a declarat că Regatul Unit ar trebui „să se abțină să intervină în orice fel în afacerile din Hong Kong”, potrivit nytimes.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.