Idila Moscova-Beijing. Apropierea Rusia-China, pericol economic pentru Germania

Idila Moscova-Beijing. Apropierea Rusia-China, pericol economic pentru Germania

Îndepărtarea Moscovei de Occident va afecta în mod deosebit economia germană, mai mult decât în alte țări, atrage atenția publicația germană WitschaftsWoche.

În ultima vreme, influentul șef al gigantului rus Gazprom, Aleksei Miller, a primit o serie de vești proaste. Începând cu deprecierea rublei și terminând cu exporturile în Europa, care scad. Nemaivorbind de construcția gazoductului Nord-Stream 2, care bate pasul pe loc și a devenit subiect sensibil în unele cancelarii occidentale, după otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi, atribuită de Occident Moscovei.

Mai ales că, după otrăvirea lui Navalnîi, relațiile dintre Rusia și Europa – deja aflate la un nivel scăzut – au devenit și mai tensionate și mai reci, după intrarea în vigoare a noi sancțiuni economice.

Cotidianul german notează că Aleksei Miller nu mai privește spre Occident ci spre teritoriile din estul țării sale. În aceste vaste întinderi, se pune la cale un proiect uriaș.

„Puterea Siberiei”, strategia Rusiei privind China

Este vorba de gazoductul „Sila Sibiri-2” (Puterea Siberiei-2). El va porni din zăcămintele situate în vestul Siberiei și, traversând Mongolia, va ajunge în China.

În timp ce se lucrează deja la proiectarea acestui gazoduct faraonic, boss-ul Gazprom a declarat, în cadrul unei întrevederi cu liderul de la Kremlin, că, în viitor, gazele din peninsula Iamal, aflată în nordul Siberiei de Vest, vor putea exportate și în Asia, nu doar în Europa.

Potrivit  WitschaftsWoche, noul proiect capătă acum contururi concrete. Și observatorii apreciază că el va deveni „punctul culminant al strategiei ruse în privința Chinei”

China va trebui să preia rolul UE de cel mai important partener. Prin eforturi comune, cea mai mare țară din lume ca întindere (Rusia) și cel mai mare stat al lumii după populație (China) se vor putea împotrivi ”hegemoniei SUA”, după cum declara, recent, ambasadorul chinez la Moscova, Zhang Hanhui, citat de Vești din Rusia.

De altfel, strategia chineză de a curta Rusia este promovată la cel mai înalt nivel. Liderul de la Beijing, Xi Jinping, și-a arătat în repetate rânduri bunăvoința și deschiderea către omologul său rus, Vladimir Putin.

„Este prietenul meu, cel mai aproapiat și cel mai bun. Apreciez în mod deosebit prietenia noastră profundă”, a declarat Xi, citat de presa oficială.

Ne puteți urmări și pe Google News