Moscova nu crede în lacrimi! Ce au înțeles rușii din otrăvirea lui Navalnîi

Moscova nu crede în lacrimi! Ce au înțeles rușii din otrăvirea lui Navalnîi

Institutul independent de sondare a opiniei publice Levada Center a avut ideea să verifice la ce concluzii au ajuns rușii după uriașul scandal mondial provocat de otrăvirea opozantului rus Alexey Navalnîi.

Rezultatele i-au lăsat până și pe specialiști cu gura căscată. Astfel, doi ruși din cinci nu cred că adversarul liderului de la Kremlin ar fi fost otrăvit. Potrivit rezultatelor Centrului Levada publicate de site-ul de știri Open Media, 42% dintre respondenții ruși au declarat că, după părerea lor, Navalnîi nu a fost otrăvit în mod deliberat.

Doar un sfert dintre cei care au răspuns  au admis că sunt de părere că „într-un fel sau altul” Navalnîi ar fi fost otrăvit în mod intenționat. Și aici este, însă, o problemă. Dintre cei care afirmă că opozantul rus a fost otrăvit, doar 30% au dat vina pe autoritățile ruse, în timp ce 8% au dat vina pe serviciile de informații occidentale sau subiecții investigațiilor anticorupție ale lui Navalnîi.

Cel mai șocant este, însă, faptul că aproape jumătate dintre respondenți au refuzat să răspundă la întrebare,  conform Open Media. Cu toate astea, încrederea în Navalnîi s-a dublat, de la 9% anul trecut la 20% în octombrie 2020, potrivit Levada. A crescut, însă, și ratingul de dezaprobare, de la 25% în 2019 la 50% în 2020. De altfel, criticii lui Navalnîi resping ideea că acesta ar fi un lider al opoziției din Rusiei, citând sondajele anterioare care îi dădeau opozantului lui Putin un nivel de încredere de aproximativ 3%.

Vîă reamintim că Navalnîi a început să se simtă extrem de rău în timpul unei călătorii cu avionul pe 20 august. Criticul declarat al lui Putin a fost transportat în comă la Berlin două zile mai târziu. Germania susține că are dovezi clare că Navalîi ar fi fost otrăvit cu Novichok, dar autoritățile ruse au respins aceste acuzații și au cerut să vadă dovezile otrăvirii, scrie The Moscow Times. Iar rușii par să fie de aceeași părere cu cei aflați în fruntea țării lor sau refuză să răspundă la întrebări care le-ar putea provoca necazuri. Parafrazând un film de pe timpuri, putem spune că Moscova nu crede în lacrimi, preferă să-l creadă pe Putin.