Umbra Kremlinului. Cristian Rizea, apărat de avocații lui Lucinschi și Platon
- Mihnea Talau
- 13 noiembrie 2020, 20:59
Arestat după ce i s-a ridicat cetățenia Republicii Moldova, fugarul Cristian Rizea pare a fi conectat la sursele politice ale Kremlinului. El beneficiază de apărători pe măsură. Extrădarea promisă se conturează a fi una mai grea decât s-a crezut inițial.
Fugit din România unde trebuia să ispășească o pedeapsă privativă de libertate și refugiat la Chișinău, Cristian Rizea și-a schimbat numele în Mihai Cristian beneficiind de protecția unor importanți reprezentanți ai politicii pro-rusești.
La adăpostul cetățeniei moldovene, cu toate că toată lumea știa unde se „ascundea”, fostul deputat PSD s-a apucat de scris cărți de „dezvăluiri”, foarte multe dintre ele neprobate și fără acoperire, în dorința de a face senzație în România, dar și cu intenția că dacă este „prins" să declare că a fost „luat pe sus" cu mascații și extrădat tocmai că dezvăluirile lui ar fi deranjat puterea de la București și anumite medii politice.
În cele din urmă, Igor Dodon, cel care l-a protejat o perioada, a fost nevoit să-i retragă cetățenia, după ce a pierdut în primul tur al alegerilor prezidențiale. Semn că pentru Moscova, Cristian Rizea a devenit un personaj comun, scrie ziuanews.ro.
O dovadă a faptului că Rizea încă mai este conectat la anumite cercuri politice anexate Kremlinului stă faptul că azi are loc o conferința de presă susținută de avocații Valeriu Pleșcă și Corina Stratan, cu tema „Consecințe juridice cu implicații politice la nivel înalt ale - Spovedaniei lui Rizea. Detalii din procedura de extrădare a lui Cristian Rizea”.
Apărat de avocații lui Lucinschi și Platon
Este astfel lesne de constatat că Cristian Rizea este aparat la Chișinău chiar de avocații lui Veaceslav Platon și Chiril Lucinschi, aceștia fiind Valeriu Pleșcă și Corina Stratan.
Chiril Lucinschi este fiul cel mic al fostului președinte al Moldovei, Petru Lucinschi, este implicat în mai multe dosare de corupție. Petru Lucinschi, omul lui Vladimir Puțin, este acuzat la rândul lui de corupție, de legături cu oligarhii Moscovei și de fraude bancare.
Cât despre Veaceslav Platon, eliberat recent din închisoare, fost parlamentar și om de afaceri controversat, cu aceleași legături corupte cu oligarhii de la Kremlin, după cum dezvăluie presă din Republica Moldova, se mai poate spune că a participat și el la fraudarea băncii de Economii de la Chișinău, o operațiune venită pe filiera Moscovei.