Război în Ucraina, ziua 885. Vladimir Putin pierde o bătălie acasă
- Emanuel Nițulescu
- 27 iulie 2024, 06:25
Trupele ruse au atacat regiunile Jitomir, Cernihiv, Sumi, Zaporijia, Dnipropetrovsk, Harkov, Lugansk, Donețk, Mykolaiv și Herson, din Ucraina. Cel puțin trei cetățeni au fost uciși și încă douăzeci au fost răniți, arată informațiile oferite de Administrațiile Militare Regionale ucrainiene.
Rusia ar fi pierdut peste 8.000 de tancuri în Ucraina
În noaptea de 26 iulie, apărătorii ucraineni au doborât 22 de drone Shahed-131/136 folosite de trupele ruse pentru a ataca regiunile Herson, Sumy, Jytomyr și Cernihiv. În plus, forțele ruse au lansat o rachetă balistică Iskander-M, a declarat Mykola Oleshchuk, comandantul Forțelor Aeriene ale Forțelor Armate ale Ucrainei
Pierderile totale în luptă ale rușilor în Ucraina din 24 februarie 2022 până în 26 iulie 2024 (aproximativ), conform surselor ucrainiene (Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei) sunt de: 572.300 de militari; 8.320 tancuri; 16.050 vehicule blindate; 15.840 sisteme de artilerie; 1.125 MLRS; 904 sisteme de luptă antiaeriană; 363 aeronave; 326 elicoptere; 21.414 autovehicule militare și cisterne auto de combustibil; 28 de bărci militare; 1 submarin; 12.683 UAV-uri tactice; 2.668 echipament militar special; 2.402 rachete de croazieră.
„Drumul vieții” este vital pentru trupele din Ucraina
Înaintând la vest de Avdiivka, rușii amenință drumul T0504, care este numit „drumul vieții”. În prezent, acesta este principala rută de aprovizionare a grupului ZSU din zona Chasovoy Yar, scrie revista germană Bild. În același timp, rușii extind capul de pod în regiunea Ocheretiny, cucerind cele mai apropiate așezări. Potrivit lui Julian Röpke, expertul publicației în analiza datelor din surse deschise, aceste două manevre sunt legate între ele. El a remarcat că distanța în linie dreaptă până la T0504, pe care ocupanții o mai aveau de parcurs este de aproximativ 6 km, prin satul Vozdvizhenka. Dar Forțele Armate ale Ucrainei au construit deja apărări puternice acolo și rețin cu succes trupele rusești din zonă.
"Dacă Federația Rusă cucerește mai mult teritoriu la vest, va putea avansa spre nord în direcția autostrăzii pe un front larg. Atunci va fi mult mai dificil pentru Forțele Armate Ucrainiene să se apere", a declarat analistul Bild.
Problema actuală a lui Putin este internă: inflația rampantă
În timp ce creșterea prețurilor a încetinit în multe țări dezvoltate, situația prețurilor din Rusia devine din ce în ce mai dificilă, scrie The Wall Street Journal.
Astfl, Putin pierde o bătălie acasă: lupta cu inflația. Datorită faptului că Rusia continuă să ducă un război în Ucraina, țara agresoare se confruntă și cu probleme în interiorul său - inflația. Anul trecut, banca centrală a Rusiei și-a dublat rata cheie a dobânzii în încercarea de a controla prețurile. Cu toate acestea, inflația continuă să crească și a fost de 9% luna aceasta. Prețurile bunurilor și serviciilor din diverse industrii au crescut: de la cartofi (cu 91% în acest an) până la zboruri la clasa economică (cu 35%), scrie The Wall Street Journal.
Vineri, Banca Centrală a majorat dobânda cheie - cu două puncte procentuale, la 18 la sută pe an. Inflația a devenit o trăsătură caracteristică a economiei militare ruse. Creșterea cheltuielilor militare și o penurie record de forță de muncă, deoarece unii bărbați merg pe front, iar alții fug din țară, au dus la creșterea prețurilor. Noile sancțiuni din SUA au făcut plățile internaționale mai dificile și au crescut costurile pentru importatori.
Și, deși prețurile nu cresc suficient de rapid pentru a provoca o criză economică sau tulburări sociale, ele sunt un semn al dezechilibrelor tot mai mari în economie. Accelerarea inflației înseamnă, de asemenea, că războiul din Ucraina va costa Rusia din ce în ce mai mult.
"În lupta împotriva inflației, autoritățile ruse nu au opțiuni bune - nu pot opri războiul, nu pot rezolva problema ocupării forței de muncă și nu mai pot crește salariile pentru populație. Atâta timp cât războiul va continua, inflația va rămâne ridicată", a spus un fost economist al Băncii Centrale a Rusiei, în prezent angajat al Centrului Carnegie, Oleksandra Prokopenko.
Indicele „borșului” arată starea economiei ruse
Joi, Kremlinul a declarat că lucrează la luarea de măsuri pentru limitarea prețurilor, deoarece „anumite procese inflaționiste provoacă îngrijorare pentru guvern și banca centrală”.
Primele luni de ostilități din Ucraina au provocat o recesiune în economia rusă, dar aceasta și-a revenit rapid - statul și companiile au găsit modalități de a ocoli sancțiunile occidentale. În același timp, au început transformări la scară mai mare în economie. Guvernul a revenit la cheltuielile militare în stil sovietic de aproximativ 7% din PIB. Astăzi, cheltuielile militare în Rusia au devenit principalul factor de creștere economică.
Fabricile producătoare de tancuri, drone și muniție funcționează în mai multe schimburi, șapte zile pe săptămână. În mai, Vladimir Putin a numit un nou ministru al apărării, Andriy Belousov, macroeconomist și susținător al intervenției statului în economie. Potrivit economiștilor, această numire confirmă faptul că economia și războiul sunt acum strâns legate.
Politica monetară strictă din Rusia, „un fenomen misterios”
Din decembrie anul trecut, Banca Centrală a menținut rata de bază la 16%, dar acest lucru practic nu a avut niciun efect asupra încetinirii inflației. În plus, guvernul Federației Ruse a anulat luna dobânda de 8% pentru ipoteca preferențială. Potrivit experților, acest program a contribuit la inflația de pe piața imobiliară. Într-un raport recent, analiștii JP Morgan au remarcat că politica monetară strictă din Rusia „rămâne un fenomen misterios”.
"Procesele aflate în derulare demonstrează clar limitările politicii monetare în fața creșterii cheltuielilor guvernamentale și a unei situații dificile pe piața muncii. Banca Centrală nu poate influența politica fiscală și bugetară și este neputincioasă în raport cu demografia", a remarcat economistul de la Institutul de Cercetări Economice Internaționale din Viena (WIIW) Vasyl Astrov.
Într-un raport recent, Banca Centrală a recunoscut că va dura mult mai mult decât se credea inițial pentru a reduce inflația. Creșterea prețurilor este evidențiată de Indicele Borș. Pentru calcul se folosesc produse populare precum sfecla, smântâna și carnea. Comparativ cu anul trecut, indicele borșului a crescut cu 26%.
Criză de forță de muncă în Rusia
Pentru ruși, inflația le evocă amintiri ale crizei economice din anii 1990. Mulți și-au limitat cheltuieli, au renunțat să mai meargă în vacanțe. Alții s-au alăturat comunităților Telegram și împărtășesc sfaturi despre unde să găsești oferte excelente.
Lipsa forței de muncă este o altă mare problemă. Potrivit Băncii Centrale, companiilor le lipsesc atât specialiști înalt calificați, cât și muncitorii. Sectorul apărării a atras peste jumătate de milion de lucrători din sectorul civil în ultimele 18 luni. Dar, în ciuda acestui fapt, întreprinderilor din industria de apărare le lipsesc astăzi aproximativ 160.000 de specialiști.
Importatorii ruși suferă și ei din cauza sancțiunilor SUA. Exporturile chineze au scăzut semnificativ în ultimele luni. Comerțul Turciei cu Rusia a încetinit și el sub presiunea sancțiunilor.
"De obicei, Rusia și partenerii săi au găsit modalități de a evita sancțiunile. Dar acest lucru nu se va întâmpla din nou pentru o lungă perioadă de timp, deoarece SUA nu se vor opri. În cele din urmă, consumatorii și întreprinderile ruși vor trebui să plătească pentru asta", a spus Astrov.
Împrumut de 50 de miliarde de dolari pentru Ucraina
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, a declarat că sancțiunile americane asupra instituțiilor financiare ale Rusiei îi afectează acesteia din urmă capacitatea de a achiziționa bunurile necesare războiului împotriva Ucrainei. Yellen a spus că ea crede că veniturile rusești au fost limitate de sancțiuni și de plafonul de preț pentru exporturile rusești de petrol.
De asemenea, țările din Grupul celor Șapte (G7) vor avea probabil un acord-cadru pentru un împrumut de 50 de miliarde de dolari către Ucraina până în octombrie, a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni. Încasările ar fi generate de cele peste 300 de miliarde de dolari reprezentând activele băncii centrale ruse înghețate în Occident.
Deși nu există un sprijin unanim în rândul G7 pentru o înghețare completă a activelor de 300 de miliarde de dolari, blocul este de acord că este posibil din punct de vedere legal să fie confiscate profiturile generate de active.
Majoritatea banilor înghețați, aproximativ 210 de miliarde de euro (228 de miliarde de dolari), se află în Europa. Aproximativ 10 miliarde de dolari SUA sunt în Statele Unite, 10 miliarde de dolari - în Marea Britanie și aproximativ 30 de miliarde de dolari - în Japonia.
Aceasta înseamnă că, cea mai mare parte a banilor pentru garantarea și plata împrumutului va proveni din activele înghețate de UE, care își reînnoiește decizia privind sancțiunile împotriva Rusiei, inclusiv înghețarea activelor, la fiecare șase luni.