Dezavantajul social poate accelera îmbătrânirea și crește riscul de îmbolnăvire
- Dosofteea Lainici
- 31 martie 2025, 14:36

Dezavantajul social poate accelera îmbătrânirea și crește riscul de îmbolnăvire, arată un studiu realizat pe baza testelor de sânge.
Sărăcia și îmbătrânirea
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University College London (UCL) a constatat că persoanele cu condiții socioeconomice favorabile, cum ar fi venituri sau niveluri de educație ridicate, se confruntă cu un risc redus de boli legate de vârstă și prezintă mai puține semne de îmbătrânire biologică decât colegii de aceeași vârstă.
Cercetătorii au constatat că persoanele cu mai multe avantaje sociale aveau mai puține proteine în sânge care sunt legate de procesul de îmbătrânire, inclusiv cele legate de inflamație și de sistemul imunitar.
Studiul se bazează pe patru mari studii longitudinale care au urmărit participanții timp de mulți ani: studiul Whitehall II din Regatul Unit, UK Biobank, studiul finlandez privind sectorul public (FPS) și studiul ARIC (Aterosclerosis in Communities) din SUA.
Cum s-a făcut studiul
Măsurătorile avantajului social au inclus atât factori la începutul vieții, cum ar fi educația și poziția socioeconomică a tatălui, cât și indicatori la vârsta adultă, cum ar fi deprivarea cartierului, statutul profesional sau venitul gospodăriei.
Markerii îmbătrânirii au fost măsurați prin diagnosticarea unor boli cunoscute a fi legate de îmbătrânire și prin analize de sânge care măsoară proteinele care circulă în plasma sanguină, într-o măsurătoare numită proteomică plasmatică avansată.

Sursa foto Pixabay
Cercetătorii au constatat că riscul de 66 de boli legate de vârstă a fost afectat de avantajul social, cu un risc cu 20% mai mare de îmbolnăvire pentru persoanele cu statut socioeconomic scăzut în raport cu statutul socioeconomic ridicat.
Statutul social inferior poate duce la îmbătrânirea prematură
Cercetătorii au găsit dovezi că modificările statutului social pot avea un impact măsurabil asupra îmbătrânirii biologice, deoarece persoanele care au progresat de la niveluri scăzute de educație la începutul vieții la un avantaj social mediu sau ridicat mai târziu în viață au avut concentrații de proteine mai favorabile în raport cu cei ale căror circumstanțe nu s-au îmbunătățit.
Sunt necesare mai multe cercetări pentru a elucida exact modul în care factorii sociali pot influența îmbătrânirea biologică, potrivit medicalxpress.