Patru greșeli când gătești orez. Îți strică orice mîncare
- Iulia Moise
- 4 februarie 2025, 16:45

Patru greșeli de evitat când gătiți orez. Este unul dintre cele mai consumate alimente și pe bună dreptate! Orezul este disponibil, ieftin, poate fi păstrat pentru perioade lungi de timp și, probabil, cel mai important motiv dintre toate, este incredibil de versatil!
Multe bucătării internaționale din întreaga lume includ un fel de mâncare cu această cereală și asta se datorează faptului că aceste cereale versatile vin în atât de multe varietăți încât le fac compatibile cu o gamă largă de ingrediente.
Posibilitățile de a găti orez
De la sufleuri la tigaie, la salate și supe, poți crea mese delicioase din orez și orice ingredient preferat. Indiferent de preferințele tale alimentare, posibilitățile sunt cu adevărat nelimitate.
Cu toate acestea, dacă ai fost vreodată entuziasmat să încerci o nouă rețetă și ai obținut rezultate dezamăgitoare din cauza orezului nefiert sau moale, nu ești singur. Există câteva greșeli comune atunci când gătiți orez care sunt foarte ușor de făcut și avem o listă cu acestea aici pentru a elimina incertitudinea și a face mai ușor obținerea boabelor perfect gătite pentru oricare dintre preparatele dvs. preferate cu orez, de fiecare dată!
De la alegerea tipului greșit de orez până la neîncadrarea în raportul corect cu lichidul, suntem aici să vă oferim câteva sfaturi despre ce să nu faceți atunci când gătiți orez.
1. Ignorarea diferențelor dintre soiurile de orez
Prima greșeală de pe lista noastră este alegerea orezului greșit!
Deși unele varietăți pot fi înlocuite cu altele, adevărul este că alegerea tipului potrivit de orez pentru preparatul tău poate face diferența între o masă reușită și una eșuată. Înțelegerea tipului de masă pe care încercați să o preparați vă poate ajuta să alegeți tipul potrivit de cereale, deoarece doriți un tip de orez care se gătește într-un mod care completează ingredientele dumneavoastră.
Tipurile diferite de orez au arome, texturi și capacități diferite de a absorbi aromele. Aruncă o privire la acest ghid pentru câteva informații rapide despre orezul cel mai potrivit pentru diferite tipuri de preparat:
Orez prăjit și legume sotate
Orezul prăjit și preparatele la tigaie sunt cel mai bine realizate cu orez alb cu bob lung extra sau orez Jasmine thailandez.
Această varietate funcționează bine cu aceste tipuri de preparate deoarece boabele rămân separate și nu devin lipicioase la gătire, și sunt perfecte pentru a absorbi aromele din celelalte ingrediente, astfel încât aromele preparatului tău să se combine perfect.
Simțiți diferența pe care o poate face orezul potrivit în acest Orez prăjit cu Porc și Ghimbir, preparat cu amestecul nostru de Orez Carolina® cu Bob Lung și Orez Jasmine.
Paella
Pentru preparate precum paella sau alte bucătării inspirate de Spania, cel mai bun este orezul Carolina® Parboiled cu bob mediu, care a fost parțial gătit în coaja sa necomestibilă pentru a ajuta la menținerea unui conținut mai ridicat de nutrienți din boabele originale.

Paella spaniolă / sursa foto: dreamstime.com
Se gătește până devine moale și ușor mestecabil, făcându-l perfect pentru o paella spaniolă autentică.
Sushi
Pentru mese precum sushi sau nigiri, ar trebui să alegi orezul cu bob scurt datorită texturii sale moi și lipicioase. Acest orez lipicios este perfect pentru a modela și a menține împreună ruloul de sushi sau orezul presat, astfel încât să își păstreze forma în timp ce îl mănânci și îl scufunzi în sos.
Salate de orez
Pentru salatele de orez, folosiți cereale care se gătesc până la o textură pufoasă și care nu se lipesc sau se aglomerează, astfel încât să se poată amesteca ușor și uniform cu celelalte ingrediente. Amestecul special de orez Jasmine cu quinoa este creat special pentru salatele de orez, deoarece nu doar că oferă textura perfectă, neaderentă, dar combinația de cereale aromate și quinoa pământie face salate gustoase și sățioase care nu te vor lăsa flămând.
Alternativa de Cereale Integrale
Dacă ceea ce te interesează cel mai mult este să adaugi mai multe cereale integrale în dieta ta, opțiuni precum orezul brun sunt alegerea potrivită. Deși toate varietățile de orez sunt în mod natural pline de vitamine și minerale, orezul brun oferă, de asemenea, mai multe fibre dietetice și beneficii ale cerealelor integrale, deoarece are cojile necomestibile îndepărtate, dar cu stratul de tărâțe și germen intact. Acum că știi cât de importantă este alegerea orezului în crearea unor preparate delicioase, ești cu un pas mai aproape de a deveni un expert în orez!
Risotto
Risotto-ul italian tradițional este un preparat irezistibil, iubit pentru consistența sa perfect cremoasă și aromele îndrăznețe.

Risotto cu ciuperci / sursa foto: dreamstime.com
Aceste boabe se gătesc natural la consistența perfect cremoasă și, în mod tradițional, nu necesită nici măcar smântână adăugată! De fapt, acea textură cremoasă a orezului este, de asemenea, perfectă pentru budinca de orez.
2. Spălarea și înmuierea orezului
Următoarea greșeală de pe lista noastră este să nu verificați dacă trebuie să clătiți orezul sau nu. Majoritatea orezului alb produs în SUA este spălat temeinic, apoi îmbogățit cu vitamine și alte nutrienți, care apar ca un strat de praf pe boabele individuale. Dacă doriți să păstrați acele nutrienți, nu clătiți.
Cu toate acestea, există unele varietăți de orez cu bob scurt care beneficiază de spălarea orezului înainte. Asigurați-vă întotdeauna că verificați rețeta specifică pentru a vedea ce este necesar înainte de a vă murdări mâinile. Înmuierea și clătirea orezului sunt adesea pași opționali, dar pot ajuta la păstrarea aromei naturale a unor tipuri de orez, cum ar fi orezul Basmati.
Înmuirea acestei cereale va permite orezului să absoarbă o parte din apă la temperatura camerei. Pentru că o parte din apă a fost absorbită, timpul de gătire este redus pentru a produce boabe extra-lungi și subțiri, care sunt ușoare și pufoase.
- Orez cu Bob Lung: Alb, Brun, Jasmine, Basmati - Nu clătiți orezul
- Orez cu bob mediu: Risotto, Paella - Nu clătiți orezul
- Grăunte scurt: Orez pentru sushi - Clătiți orezul
3. Ignorarea raportului apă-orez
Acum că știți importanța alegerii tipului potrivit de orez pentru preparatul dumneavoastră și când este potrivit să clătiți, nu faceți greșeala numărul 3 prin neutilizarea raportului corect cu lichidul sau prin „ochirea” măsurătorilor. Dacă nu obții acest lucru corect, este o modalitate sigură de a ajunge la orez nefiert sau chiar moale.
Așa cum am menționat anterior, fiecare tip este puțin diferit. Ne-ar plăcea să vă spunem că există o regulă generală pentru raportul lichidului cu orezul, cu toate tipurile, dar pur și simplu nu este cazul.
Partea bună este că tot ce trebuie să faci este să acorzi o atenție deosebită instrucțiunilor de preparare pentru orezul pe care îl folosești și să măsori cu atenție. Nu este loc de presupuneri acolo.
Nu uitați că și metoda de gătire joacă un rol aici. Gătirea cerealei pe aragaz poate necesita o cantitate diferită de lichid decât gătirea în cuptorul cu microunde. Iată un tabel util privind raportul lichid-risotto pentru metoda pe aragaz.
- Alb: 2 căni de apă pentru fiecare cană de orez (2:1)
- Brun: 2¼ căni de apă pentru fiecare cană de orez (2¼:1)
- Basmati: 1¾ căni de apă pentru fiecare cană de orez (1¾:1)
- Jasmine: 1½ căni de apă pentru fiecare cană de orez (1½:1)
Atâta timp cât urmezi instrucțiunile de gătire și acorzi o atenție deosebită măsurătorilor tale, poți face orez gătit perfect pentru toate nevoile tale de feluri de mâncare cu orez. Folosește-ți noile cunoștințe pe acest Orez Mexican Tradițional și vezi diferența!

orez / sursa foto: dreamstime.com
4. Amesteci prea mult
Amestecarea acestei cereale prea mult este greșeala numărul 4. Este atât de tentant să vrei să amesteci pentru că, cu alte alimente, este o modalitate de a face ingredientele să se gătească uniform și de a le împiedica să se ardă.
Cu orezul, însă, vrei să-l așezi și să-l lași în pace în timp ce se gătește. Odată ce a început să fiarbă, reduceți focul pentru a lăsa să fiarbă la foc mic, acoperiți-l și lăsați-l să fiarbă atât cât indică instrucțiunile de gătire. Odată ce este gata, îndepărtează-l de pe foc, lăsându-l acoperit, și lasă-l să stea încă aproximativ 5 minute.
Motivul pentru care nu vrei să descoperi și să amesteci această cereală în timpul gătitului este că riști să spargi boabele, iar acest lucru afectează textura, făcând-o moale sau lipicioasă, potrivit carolinarice.com.
Când lași orezul fiert să stea neperturbat încă 5 minute după ce l-ai scos de pe foc, boabele se pot așeza și sunt apoi gata pentru a fi ușor aerisite cu o furculiță. Știm că tentația de a amesteca este puternică, dar evit-o cu orice preț și vei obține boabe delicioase cu textura perfectă, de fiecare dată!