Evenimentul Zilei > Actualitate > Orban își pune Biserica în cap. „Interzicerea pelerinajului de Sf.Dimitrie e ofensatoare”
Orban își pune Biserica în cap. „Interzicerea pelerinajului de Sf.Dimitrie e ofensatoare”

Orban își pune Biserica în cap. „Interzicerea pelerinajului de Sf.Dimitrie e ofensatoare”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a criticat decizia Guvernului Orban de a interzice pelerinajul de Sântul Dimitrie

Ca și sărbătoarea Sfintei Parscheva, de la Iași, o însemnătate deosebită pentru creștinii ortodocși din România o reprezintă sărbătoarea Sfântului Dimitrie, aniversat, în fiecare an, pe 26 octombrie.

Premierul Ludovic Orban a anunțat, însă, că tradiționalul pelerinaj care are loc pe Dealul Mitropiliei, din București, și la care participau zeci de mii de pelerine din întreaga țară, nu se va mai desfășura în acest an, din cauza creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire de COVID -19, înregistrat la nivelul Capitalei.

După anunțul făcut de premierul Ludovic Orban, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu, a reacționat vehement.

„Exercițiile negative de imaginație la cel mai înalt nivel referitoare la comportamentul oamenilor credincioși (declarați aprioric suspecți), la capacitatea de organizare a Bisericii (altfel partener social exemplar al autorităților) și la importanța prezenței și manifestării faptului religios în societate pot fi realmente ofensatoare”, transmis Vasile Bănescu.

 

Vasile Bănescu: „Dispreț față de realitate socială imediată”

 

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a adăugat că „lipsa dialogului interinstituțional, a cooptării în reflecția asupra deciziilor cu impact public major referitoare la suspendarea, fie și temporară, a unor libertăți fundamentale, precum libertatea religioasă, a unor experți în domenii conjunctural conexe ale zonei politicului și sănătății publice, denunță un excesiv superior dispreț față de realitate socială imediată”.

„Aceasta e mult mai complexă decât le pare celor ce cred că poate fi oricând și cu orice consecințe modificată. Organismul comunitar funcționează firesc doar în stare de echilibru izvorât din discernământ și dialog pentru care Biserica pledează permanent. Ca și pentru respectarea tuturor regulilor de natură sanitară ce se impun acum.

Aroganța, autarhismul decizional și solipsismul moral nu au onorat și nu vor onora niciodată pe nimeni”, a mai precizat Vasile Bănescu.

Despre pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Dimitrie, oficialul Patriarhiei Române a subliniat că este „organizat riguros, în condiții excepționale de respectare a unor reguli aplicate drastic și a căror încălcare (acum imaginară) poate fi sancționată oricând de autorități, este nu doar una dintre expresiile profunde ale libertății religioase responsabile, ci, în actualul context, și o formă benefică de încredere și de respect față de majoritatea oamenilor cuminți și credincioși ai acestei țări”.