Patriarhia Română reacționează după declarațiile ÎPS Teodosie: Rugăciunea nu are granițe confesionale

Patriarhia Română reacționează după declarațiile ÎPS Teodosie: Rugăciunea nu are granițe confesionale

După ce ÎPS Teodosie a declarant că este „mare păcat” să te rogi într-o biserică catolică, Patriarhia Română a reacționat și a transmis un punct de vedere contrar celor spuse de Arhiepiscopul Tomisului

Reacția Patriarhiei Române vine după ce ÎPS Teodosie a spus, în cadrul unei emisiuni realizate de radioul Arhiepiscopiei Tomisului, că este „mare păcat” să te rogi la o biserică catolică.

Acesta a fost întrebat de un român stabilit în Anglia dacă este păcat să meargă la o biserică catolică, în contextul în care în zonă nu există nici o biserică ortodoxă.

„E mare păcat să mergi la o biserică catolică. Duceţi-vă la o biserică greacă ortodoxă”, a fost răspunsul lui ÎPS Teodosie.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Suntem surprinşi în mod neplăcut de o astfel de declaraţie”, a reacționat Tarciziu Şerban, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti.

Legat de recenta remarcă făcută în spațiul public în legătura cu „păcatul” de a ne ruga strict contextual și într-o alta biserica decât cea ortodoxă, Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a transmis o precizare din partea Bisericii Ortodoxe Române (BOR) în care arată că „ a ne ruga strict contextual și în alt spațiu eclezial decât acela marcat vizual de simbolismul propriei confesiuni nu ne afectează automat identitatea credinței”.

Rugăciunea nu are granițe confesionale și nici de altă natură. Singurul ei țărm este Cerul, spre care ar trebui să privim toți cu aceeași încredere și recunoștință. Vechile „ziduri” ale diferențelor teologice nu ne pot bloca nicăieri în această lume accesul la Dumnezeu prin rugăciunea care ne înalță deasupra lor”, a transmis purtătorul de cuvântal Patriarhiei Române.

Vasile Bănescu a mai adăugat:

„A ne ruga strict contextual și în alt spațiu eclezial decât acela marcat vizual de simbolismul propriei confesiuni nu ne afectează automat identitatea credinței. Importantă este buna situare în propria tradiție religioasă pe care ar trebui să ne-o cunoaștem cu adevărat, situare care ne conferă discernământ, echilibru și civilitate inclusiv în relația cu alteritatea religioasă. Abia absența acestei bune situări în credință, care conduce la ratarea relației mântuitoare cu celălalt, este un păcat.

Verticala credinței și a rugăciunii e singura care ne poate salva din zgomotoasa și sufocanta orizontalitate a diferendelor dintre noi. Alegerea ei ne onorează profund în orice context ne-am afla”.

Jurnalistul Mirel Curea: „De ce atâta răutate?”

De altfel, jurnalistul Mirel Curea a făcut precizări legate de cele spuse de IPS Teodosie care, iată, sunt confirmate de Patriarhia Română. „IPS Teodosie a spus într-o emisiune, pe nu știu unde, că este păcat să mergi să te rogi la o biserică catolică. De ce este păcat?

Când ne doream un copil, soția mea a făcut un pelerinaj la Padova, la mormântul Sfântului Anton, protectorul copiilor și al familiei, iar Dumnezeu și Maica ne-au dat-o pe Teo.

În alt moment greu, aflat în Germania, am alergat la o catedrală catolică  de pe acolo, ca să-L rog pe Dumnezeu să mă întărească, să pot renunța la fumat și iată, se fac trei ani.

Nu în ultimul rând, acum câțiva ani, am botezat într-o biserică catolică un copilaș maronit, iar preoții catolici francezi care au oficiat botezul ne-au tratat impecabil, iar pe mine m-au pus în fruntea procesiunii care a înconjurat lăcașul, cu darul pentru copilaș în brațe, o veche icoană ortodoxă rusească pe care, înainte de slujbă, când am cerut permisiunea să o port, au admirat-o și apreciat-o.

Și mai și, Teo, fetița noastră, a  absolvit Liceul Greco-Catolic, iar Sora Maria, ardeleancă verde, directoare și profă de Chimie și Religie, i-a fost arac din lemn prețios, pe care copila s-a înălțat drept și curat.

Am fost prin sute de catedrale catolice și prin toate m-am pus în genunchi în fața sfintelor altare, mi-am spus mulțumirile și rugile, mi-am bătut crucea mea ortodoxă și nimeni nu s-a strâmbat la mine, În multe locuri, preoții sau călugării m-au întrebat cu simpatie de loc și de ale credinței mele.

De unde atâta răutate? Ce-i prosteala asta? Nu suntem destul de măcinați?”, a scris Mirel Cure a pe Facebook.