Evenimentul Zilei > Social > PAPA FRANCISC va vizita CATEDRALA NAȚIONALĂ. Detalii despre vizita istorică A Suvernaului Pontif ne-a oferit Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al PATRIARHIEI la „Telefonul de la ora 9”
PAPA FRANCISC va vizita CATEDRALA NAȚIONALĂ. Detalii despre vizita istorică A Suvernaului Pontif ne-a oferit Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al PATRIARHIEI la „Telefonul de la ora 9”

PAPA FRANCISC va vizita CATEDRALA NAȚIONALĂ. Detalii despre vizita istorică A Suvernaului Pontif ne-a oferit Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al PATRIARHIEI la „Telefonul de la ora 9”

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a oferit detalii despre vizita istorică a Suveranului Pontif în România, dar a vorbit și despre stadiul lucrărilor Catedralei Naționale.

Evenimentul Zilei: Care este stadiul lucrărilor Catedralei Naționale?

Vasile Bănescu: Stadiul lucrărilor este unul foarte avansat. Este în graficul stabilit al acestor lucrări. Momentan se lucrează peste cota 90 metri, mai exact între cota 90-97. Se desfășoară lucrările la turla principală a catedralei. În afară de această zonă, lucrările continuă simultan la parterul catedralei, unde în interior se lucrează la tencuire în vederea amenajării spațiului pentru montarea mozaicurilor. De asemenea se lucrează la amenajarea spațiilor de la subsol, care există sub nivelul zero al catedralei și în alte locuri. Lucrările principale sunt concentrate pe turla principală. Estimăm că în această vară se va finaliza acoperișul catedralei, iar astfel ne apropiem de ”faza la roșu” a bisericii Catedralei Naționale.

 

Evenimentul zilei: Pe ce perioadă se vor realiza lucrările pentru mozaicul interior al Catedralei?

Vasile Bănescu: După cum știm, înainte de sfințirea catedralei din noiembrie 2018, au fost finalizate mozaicurile catapetesmei. Această lucrare va continua pe parcursul a următorilor doi-trei ani, când estimăm că se va finaliza și interiorul bisericii. Realizarea mozaicurilor reprezintă o cheltuială constantă. Va mai fi nevoie de sume de bani, dar acestea provin din varii surse: banii Patriarhiei Române, din banii donatorilor și nu în ultimul rând din banii alocați prin Secretariatul de Stat pentru Culte. Până acum nu s-a primit nicio sumă de la stat pentru Catedrala Națională.

 

Evenimentul zilei: Cum se pregătește Patriarhia Română pentru vizita Suveranului Pontif?

Vasile Bănescu: Vizita Papei Francisc în România este deja stabilită în perioada 31 mai – 2 iunie. Menționez că această vizită are loc în urma primirii de invitații oficiale adresate de Conferința Episcopilor Catolici din România, de Președintele României și nu în ultimul rând de Prim Ministrul României. Biserica Ortodoxă Română salută această vizită. Este deja fixată o întâlnire între Părintele Patriarh Daniel și Papa Francisc. Aceasta va avea loc chiar în prima zi a vizitei Suveranului Pontif, pe data de 31 mai. Papa Francisc și-a exprimat dorința de a vedea și vizita Catedrala Națională, iar aici va fi întâmpinat de Preafericitul Părinte Daniel. Vor fi rostite rugăciuni de cei doi reprezentanți ai bisericilor și vor fi și alte cântări pascale. Papa Francisc nu va fi însoțit la Blaj, Iași sau Șumuleu de delegații a Bisericii Ortodoxe Române, întrucât este o vizită organizată de Biserica Romano-Catolică.