Evenimentul Zilei > Actualitate > Pelerinajul de Sfântul Dumitru va fi interzis. Anunțul vine de la cel mai înalt nivel
Pelerinajul de Sfântul Dumitru va fi interzis. Anunțul vine de la cel mai înalt nivel

Pelerinajul de Sfântul Dumitru va fi interzis. Anunțul vine de la cel mai înalt nivel

Tradiționalul pelerinaj de Sfântul Dumitru, din București, nu se va mai desfășura în acest an, din cauza creșterii numărului de cazuri de îmbolnăvire de COVID -19, înregistrat la nivelul Capitalei.

Anunțul a fost făcut de la cel mai înalt nivel, de premierul României, Ludovic Orban. Într-o declarație de presă, Ludovic Orban a anunțat că tradiționalul pelerinaj de Sfântul Dumitru, din București, nu va putea fi organizat în acest an.

„Pelerinajul de la Sfântul Dumitru din București nu se va putea ține. Sunt un om credincios și respect biserica, dar riscul e foarte mare. Foarte mulți credincioși care participă sunt în vârstă și sunt expuși la virus”, a precizat prim ministrul României.

Ludovic Orban a precizat că pelerinii vin din întreaga țară, cu mijloace de transport în comun închiriate, iar acest lucru le pune viața în pericol deoarece sunt expuși ore întregi.

„Riscul de răspândire există, atâta timp cât se fac deplasări care durează ore întregi. Sunt anumite lucruri care pun viața credincioșilor în pericol. Sunt sigur că și la nivelul BOR există înțelegere, dar și în rândul credincioșilor”, a spus Ludovic Orban.

De asemenea, autoritățile au interzis și pelerinajul la Iași, cu prilejul Sărbătorii Cuvioasei Sfânta Parascheva. În contextul răspândirii pandemiei de coronavirus și a creșterii numărului de cazuri de infectări, oficialii guvernamentali au dispus ca în acest an, la evenimentele religioase de la Iași să nu ia parte decât localnicii, cei care domiciliază în oraș.

Acest lucru a stârnit o serie de proteste și chiar revolte, atât pe rețelele de socializare cât și în Piața publică din municipiul Iași. Reprezentanții Bisericii Ortodoxe, în frunte cu Patriarhul Daniel au acuzat că această măsură reprezintă un atac la adresa libertății religioase, conform Constituției.

Interzicerea în acest an a pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva pentru credincioşii care nu locuiesc în municipiul Iaşi este o măsură disproporţionată, discriminatorie şi luată fără o consultare prealabilă cu Biserica Ortodoxă Română, a afirmat patriarhul Daniel, într-un apel lansat autoritățilro la finalul săptămânii trecute. El a spus că Arhiepiscopia Iașiului, la el ca și cea a Bucureștiului ar fi pregătit temeinic evenimentele destinate atât Sărbătorii Cuvioasei Sf. Parascheva cât și pe cea de Sf. Dumitru.

„Această pregătire temeinică şi o strânsă cooperare cu autorităţile locale erau o garanţie că pelerinajul de la Iaşi sau apropiatul pelerinaj de la Bucureşti, prilejuit de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou, constituie, în acelaşi timp, un exerciţiu de protejare responsabilă a sănătăţii şi o manifestare a libertăţii religioase a unui popor eminamente religios”, a afirmat PF Daniel.